Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Jövőre jön a valódi távközlési verseny?

2003.10.01. 09:10
A kormány keddi ülésén elfogadta és a parlamentnek benyújtotta az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezetét - jelentette be Kovács Kálmán hírközlési miniszter a kabinet ülése után. A tervezett novemberi elfogadás után jövő január elsejétől lenne hatályos a jogszabály, amelynek kiemelt célja a valódi piaci verseny megteremtése.
A kormányzat szándékai szerint ehhez az alternatív távközlési és internetes szolgáltatók piaci érvényesülését és új szereplők piacra lépését egyaránt lehetővé teszi. Az új rendszerben a Hírközlési Felügyelet meg fog szűnni, és némileg megváltozott hatáskörrel Nemzeti Hírközlési Hivatal néven működik majd tovább.

Az új jogszabály egyik sarkalatos pontja az úgynevezett számhordozhatóság megteremtése. Ez a vonalas telefonoknál január elsejétől, míg a mobilszolgáltatóknál május elsejétől valósulna meg. A rendszer létrehozásához várhatóan 600 millió forint támogatást nyújt az állam - mondta a miniszter.

A tervek szerint január elsejétől az állam támogatást nyújt annak a mintegy 300 ezer háztartásnak, amely számára a mostani vezetékes telefonszolgáltatás túlságosan drága. Az önkormányzatoknál igényelhető, utalvány formájú "segély" havonta 1000 forinttal segíti a kispénzűeket. Erre a rendszerre az államháztartáson belül jövőre 3,5 milliárd forintot különítettek el.