Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Még várni kell a mobiltöltők egységesítésére

2008.04.28. 16:30
Először magukat a készülékeket és az akkumulátorokat kellene egységesíteni, csak utána lehet bevezetni univerzális mobiltöltőt - derült ki a Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő indította mobiltöltő-egységesítési kezdeményezés hatására.

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az év elején kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót használhassunk. Az EU környezetvédelmi biztosa elismerte, hogy a mobiltelefonok és egyéb mobilkészülékek töltőinek harmonizálása valóban az elektronikus hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezethetne, és a felhasználóknak nem kellene különféle töltőket magukkal vinniük az általuk használt készülékekhez.

Az egységesítés előírására még várni kell, ugyanis a készülékek különböző feszültségtartományban működnek. Egy olyan töltő, ami a különböző akkumulátorokhoz egyformán alkalmas, vagy nagyon lassan töltene, vagy tűz és robbanásveszélyes lehet. Ezért a töltők egységesítésének előfeltétele hosszabb távon a készülékek és akkumulátorok harmonizációja.

A környezetvédelmi biztos ugyanakkor kijelentette, hogy bizonyos mértékű harmonizációra lehetőség nyílik, és az iparág jelenleg dolgozik a mobilkészülékekhez való töltők önkéntes szabványán, ami mini-USB-csatlakozón alapulna - az öt legnagyobb mobilgyártó valójában már hónapokkal azelőtt bejelentette ezt a közös projektet, hogy a magyar képviselő elindította volna a kezdeményezést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!