Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Feltörhetők a mobilok

2006.11.24. 15:50
Ezentúl bárki feltörheti mobilját, ha más szolgáltató hálózatán szeretné használni. Ez azonban csak az Egyesült Államokban igaz, Magyarországon akár börtönbüntetést is kiszabhatnak a kódbuherálókra.

Mentességet kaptak az amerikai mobiltulajdonosok a szigorú szerzői jogi törvény hatálya alól, ezentúl szabadon feltörhetik készülékük szoftveres védelmét. Ezt James H. Billington, az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetője rendelte el, miután a hozzá tartozó szerzői jogi hivatal szakértői rájöttek, hogy az emberek korántsem tudják kihasználni készüléküket. A szolgáltatók ugyanis mindenféle korlátozást állítanak be, például letiltanak bizonyos funkciókat, illetve megakadályozzák, hogy a készülékek a riválisok hálózatán is működjenek.

Még azok sem tudják a készüléküket más szolgáltatónál használni, akiknek egyébként lejárt a szerződésük és a hűségnyilatkozatuk. Mivel egy cég korábban pereket indított, mert szerinte a szoftveres védelem feltörése szerzői jogot sért, mentesség nélkül illegális lenne a korlátozó technológiák megkerülése. A változás egyébként 2009-ig érvényes, három év múlva ugyanis újra felülvizsgálják az úgynevezett Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvény rendelkezéseit.

Billington összesen hat mentességet adott, például oktatási célokra szabadon lehet dvd-kről részleteket kimásolni, a vakok pedig feltörhetik az elektronikus könyvek védelmét, hogy azokat lejátszhassák felolvasó szoftverekkel. A kutatók megtörhetik a cédék másolásvédelmét, hogy hibákat kereshessenek. Ha egy régi játékokhoz már nem lehet kapni olyan számítógépet, amely le tudná játszani, akkor megkerülhető a másolásvédelem, és azok a programok is feltörhetők, amelyek futtatásához pótolhatatlan külső hardveres kulcs szükséges.

Magyarországon a mobilok feltörése számítógépes csalásnak minősül, és aki megszabadul a kártyafüggőségtől, a Büntető Törvénykönyv értelmében 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel, a technikai eszközök elkobzásával, valamint pénzbüntetéssel sújtható. Az interneten azonban sok szájt foglalkozik a mobilok feltörésével.