Árulkodó mobiltelefonok

2000.08.15. 17:48
Esther Dyson és George Orwell fia, a cenzúra ellen küzdő feministák és a Unix-felhasználók együtt tiltakoznak egy angol törvényjavaslat ellen. A törvény ugyanis lehetővé tenné a nyomozók számára, hogy bírói engedély nélkül bemérjék a mobiltelefonok - és felhasználóik - helyzetét.
Az új típusú mobilkészülékek a jelenleginél pontosabb helymeghatározást tesznek lehetővé
Az angol polgárjogi aktivisták szerint a következő generációs mobiltelefonok felhasználóit könnyen megfigyelheti a rendőrség. A fejlett helyzetjelző technológiával felszerelt új típusú mobilkészülékek ugyanis a jelenleginél pontosabb helymeghatározást tesznek lehetővé, egy új törvényjavaslat pedig feljogosítaná a mobilkészülékek pozíciós adatainak lekérésére a rendőrséget, írja a BBC.

Az angol Információs Politika Kutatási Alapítvány (Foundation for Information Policy Research, FIPR) nevű szervezet aktivistái tiltakoznak a törvényjavaslat ellen, mely egyszerű kommunikációs adatnak minősítené a készülék pontos földrajzi helyét. Az ilyen adatokhoz az angol rendőrség külön engedély nélkül hozzáférhet, a mobilfelhasználók tudta nélkül. A törvényjavaslat egyébként az internetes kommunikáció lehallgatását is lehetővé tenné a nyomozók számára, feltéve, hogy rendelkeznek a belügyminiszter engedélyével.

Elektronikus lábbilincs
Az Egyesült Államokban az elítéltek börtönbüntetés helyett házi õrizetet is választhatnak, elektronikus lábbilinccsel. A börtönbüntetés napi 56 dolláros költségével szemben a házi õrizet csupán 8,50 dollárba kerül az államnak, ráadásul ezt az elítélttel fizettetik meg. Az elítélt az elektronikus lábbilincs felszerelésének 150 dolláros költségét is fizeti. Az adókészülék jeleit egy telefonra csatlakoztatható szerkezet továbbítja a rendõrségi számítógépnek, amely rögtön riaszt, ha eltávolodik a háztól a rab.
A jelenlegi GSM mobiltelefonok pozícióját néhány száz méteres pontossággal lehet bemérni, különleges hardver és szoftver beépítésével 50 méteresre csökkenthető ez a távolság. Az idén induló GPRS hálózaton és a 2002-ben induló, következő generációs UMTS hálózaton már 15 méteres pontossággal megállapítható a készülék helyzete. Mindkét technológia a különböző adótornyokról küldött adatcsomagok átviteli ideje alapján állapítja meg a telefon pozícióját.

A készülékek bemérése számos esetben hasznos: a felhasználó lekérheti például a legközelebbi pénzkiadó automata vagy étterem címét a telefonjára, vészhelyzet esetén pedig a mentők vagy a rendőrség pillanatok alatt megtudhatja a segítséget kérő pontos helyét. Reklámcélokra is remekül alkalmazható a technológia, a mozik például ráküldhetik az aktuális előadások listáját az ajtajuk előtt elsétálók telefonjára. A kéretlen, reklámtartalmú üzenetektől rettegők azonban megnyugodhatnak: a helyzetjelző szolgáltatást a felhasználók lekapcsolhatják, ilyenkor nem jön több reklám. A rendőrség azonban ilyenkor is tudja, hogy hol van az illető, mivel a telefontársaságok nem állítják le a pozícióadatok gyűjtését, egyszerűen csak nem adják ki az adatokat a hirdetőknek.

Angliában óriási a botrány az új törvényjavaslat körül, nemcsak angol szervezetek és polgárok tiltakoznak a Regulation of Investigatory Powers Act, vagyis a nyomozóhatóság tevékenységét szabályozó törvény ellen, hanem olyan rangos nemzetközi szervezetek is, mint az Amnesty International. A Daily Telegraph szombati számában közölt nyílt levelet aláírta Esther Dyson, az angol Unix-felhasználók szövetsége, a First Tuesday, a Cenzúra Ellen Küzdő Feministák és Richard Blair is, aki George Orwell fia.

Forrás: BBC  • Tippek
  • Hírek