Lehet plusz egy kérdés?

2004.07.21. 12:20
Ki a liechtensteini labdarúgó-válogatott cserekapusa? Tényleg megromlott a viszony Medgyessy és Gyurcsány között? Ki volt az az afrikai államelnök, aki bűnös viszonyt folytatott szárnysegédjével? Hány részből állt a Szomszédok? Az Index a Matáv Tudakozó Plusz szolgáltatását tesztelte.
"Egyszer egy vita kapcsán hívtuk őket, hogy ki az aktuális kapus a brazil válogatottban. Egy csaj vette fel, aki kapcsolta, szavai szerint, fociőrült kollegáját, aki fejből és precízen vágta a megoldást" - osztotta meg a Matáv Tudakozó plusz szolgáltatásáról szerzett tapasztalatait az Index egyik munkatársa. A tesztcsapat nem elégedett meg ilyen könnyű kérdéssel.

Liechtensteini cserekapus

"Jó napot kívánok! Aziránt érdeklődnék, hogy ki a liechtensteini labdarúgó-válogatott cserekapusa?" A hölgy a vonal túloldalán nem lepődött meg a kérdésen. Belső informátorunktól szerzett információink szerint egy időben rendszeresen zaklatta őket egy hölgy, aki az atombomba előállításának folyamatára, valamint nagy magyar költők szülőhelyére volt kíváncsi - utca, házszám szerint.

A vonal túlsó végén annyit hallunk, hogy a hölgy elismétli a kérdést, majd valakitől megkérdezi: hogy írják azt, hogy Liechtenstein? Némi kopogást hallunk még a klaviatúrán, egy apró sóhajt, és egy keserű hangot: "Keresem". "Jó a visszahívás is" - szabadkozunk, mégiscsak emelt díjas szolgáltatásról van szó, mire azt a választ kapjuk: "Ha megtalálom, nem kell felvennem visszahívásra". A metanyelvben ez azt jelenti: "Ne csak én szívjak, ha hülyeségekre vagy kíváncsi". A hölgy végül feladta és visszahívást ígért.

A liechtensteini válogatott cserekapusának megtalálása nem kis feladat. Az ország labdarúgó-szövetségének honlapja fejlesztés alatt áll, a Google-on talált angol és német nyelvű oldalakon a cserekapusról nem találtunk érdemi információt. Két óra múlva egy pécsi telefonszámról érkezett a válasz. Hogy ki a cserekapus nem tudták, de négy liechtensteini válogatott kapus nevét is megadták. (Hammer, Heed, Jehle, Steugle).

Hírhedt vegyi anyag

Különleges tudakozók
Hivatalosan különleges tudakozó nevezett szolgáltatás nincs Magyarországon, bár ezt a funkciót két szolgáltatás is betölt. A 197-es hívószámmal elérhető Tudakozó Plusz szakmai adatbázisa - a Matáv honlapja szerint - cégadatokból, szakmai besorolásokból, a vállalkozás tevékenységi körének megnevezéséből és egyéb céginformációkból áll (például nyitva tartás). Az interneten a google keresőjét használják, valamint lexikonok, kézikönyvek és különféle adatbázisok állnak a rendelkezésükre.

Létezik egy másik telefonos eszköz, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Különleges Tudakozó (hivatalosan: Közhasznú Információs Szolgálat) a 411-5009-es és a 411-5066-os telefonszámokon munkanapokon 10 - 20 óráig hívható, illetve személyesen is felkereshető a szolgálat a könyvtár nyitvatartási idejében a földszinten található Böngészdében. Lexikonok, kézikönyvek, adat-és címtárak, a könyvtár egész dokumentumállománya, valamint külsô és saját fejlesztésű adatbázis felhasználásával tájékoztatnak.

A 197-es számon inkább gyakorlati, a Szabó Ervin könyvtár számain elméleti kérdésekre tudnak válaszolni.

A hírhedt vegyi anyagról, a dihidrogén-monoxidról (H2O) is szerettünk volna többet megtudni. Hívásunkra udvarias férfihang válaszolt, bemutatkozott, majd hívásunk célja iránt érdeklődött. A molekulanév hallatán némileg elbizonytalanodott, majd türelmet kért, mondván rögtön adja szakértő kollégáját. A pár másodpercnyi csendben jól kivehető volt a háttérben zajló sutyorgás, aminek zárásaként egy női hang arra biztatta telefonpartnerünket, hogy keresse meg maga a kért információkat. Az újra bejelentkező úr kis türelmet kért, majd ránk kapcsolta az egyik várakoztató Matáv-zenét.

Körülbelül négy percnyi ambientklimpírozás után tért vissza, jelentve hogy talált információkat a dinitrogén-oxidról (N2O). A félreértés tisztázása után némi vidámsággal a hangjában, fejből közölte, hogy a dihidrogén-monoxid nem más mint a víz. Nem hagytuk azért parlagon a dinitrogén-oxidra vonatkozó kibányászott infókat.

A tudakozós alkalmazott kérdésünkre elmondta: az interneten nézett utána mit érdemes tudni, és a Google keresőjével, "N2O" kulcsszóra talált három lapot ajánlott, többek között egy axelerós és egy Linde oldalt. Mi is bepötyögtük a három karaktert, és átfutottuk a kiadott találatokat. A tudakozó érdekes módon nem említette az előkelő második helyen szereplő "szeretünk kéjgáz" című drogpárti fórumot, és kihagyta a felsorolásból a technocol.hu -t is. A használhatóbb találatokat adó "dinitrogén-oxidra" nem keresett a telefonos munkatárs.

Hangvezérelt browser

Azért nem mindenki kérdez ilyen elvetemülten. Leggyakrabban idegen szavak jelentése után érdeklődnek, így a Tudakozó Plusz Bakosa alighanem rongyosra van lapozva, tudjuk meg a névtelen informátortól. Sűrűn érdeklődnek receptek, koktélok összetevői vagy idegen nevek kiejtése után. A Totalcar egyik munkatársa nem szerzett jó tapasztalatokat a gyakorlati kérdéseket illetően.

"A minap nem tudta megmondani a Peugeot Assistance angliai nemzetközi telefonszámát, merthogy az a nemzetközi tudakozó kompetenciája, de az sem tudta a számot" - kesergett a kolléga, aki szerint a tudakozó plusz arra jó, hogy "ha valamit megnéznél az interneten, de nem vagy gépközelben, felhívod, megfogod a kezét képletesen és rávezeted arra site-ra, amiről az infó kell. Legutóbb például így szereztem meg a Totalcar vezetékes számát, az impresszumból. A 197 gyakorlatilag korlátozottan intelligens hangvezérelt browser."

A gazdasági rovat munkatársának kizárólag jó tapasztalatai voltak. "Cikkhez kellettek telefonszámok, például a budapesti utazási irodák telefonszámait kértem, azonnal tudta sorolni a neveket, címeket, telefonszámokat. Vagy egy másik alkalommal nyelviskolákat kerestem, ugyanez volt a tapasztalat."

Az Index sportrovatban dolgozó nótafájának egyszer véletlenül nem jutott eszébe a Szemedben könnyek, haragszol rám kezdetű Neoton-sláger második sora. A Tudakozó Plusz munkatársa nem kis tájékozottságról téve tanúbizonyságot nyomban rávágta: "Hogy el kell mennem, nem az én hibám."

Hasznos tippek

Egy másik küldetésben zárszaküzletet kerestettünk a nyolcadik kerületben. A szintén udvarias telefonos kisasszony rövid egyeztetés után felvette a rendelést, és pillanatok alatt három boltot is ajánlott. Érdeklődésünkre minden további nélkül elárulta, hogy az aranyoldalak.hu-n keresett, és még abban is segített, miképp érdemes használni ezt az online cégkeresőt, hasznos tippeket adva a keresőoldal kulcsszavainak megadásához.

Menetrendi információkhoz is használható a 197, bár ez nem mindig volt így. Egy időben a MÁV nem engedte, hogy a különleges tudakozó a vonatok indulásáról adjon felvilágosítást, noha saját információs vonala gyakran órákon keresztül foglalt volt. Ez ma már nincs így, megtudhattuk hát, hogy a Dankó intercity 15 óra 20 perckor indul Szegedre a Nyugati pályaudvarról.

Jó napot 485 nyelven

Jó napot - szerettük volna megtudni minél több nyelven ezt a köszönési formulát. A továbbra is udvarias tudakozó kis türelmet kért, hogy találjon "az interneten egy honlapot", mivel az biztos, hogy a "szeretlek" szónak szenteltek ilyet, bizonyára létezik ilyen az üdvözlésnek is. Van ugyan néhány szótár a tudakozóban, de "így fordítani nem tudunk" - magyarázott keresgélés közben a barátságos férfiorgánum. Pár perc küzdelem után feladta, sajnálkozva közölve, hogy nem talált ilyen szógyűjteményt. A búcsúszó után magunk láttunk neki a keresésnek: a Google keresőjével 0.29 másodperc alatt rátaláltunk a célnak kiválóan megfelelő oldalra, ahol 485 nyelv üdvözléseit olvashatjuk.

Kanaan Banane

A tudakozó tesztelése végül céltalan vagdalkozásba csapott át. Hány részből állt a Szomszédok című teleregény? (Háromszázharminckettő). Tényleg megromlott a viszony Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc között? Ki volt az az afrikai államelnök, aki bűnös viszonyt folytatott szárnysegédjével?

Szily kollégának köszönhetően ez utóbbira tudjuk a választ. Kanaan Banana. Ő volt az.  • Hírek
  • Megtakarítás