Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet plusz egy kérdés?

2004.07.21. 12:20
Ki a liechtensteini labdarúgó-válogatott cserekapusa? Tényleg megromlott a viszony Medgyessy és Gyurcsány között? Ki volt az az afrikai államelnök, aki bűnös viszonyt folytatott szárnysegédjével? Hány részből állt a Szomszédok? Az Index a Matáv Tudakozó Plusz szolgáltatását tesztelte.
"Egyszer egy vita kapcsán hívtuk őket, hogy ki az aktuális kapus a brazil válogatottban. Egy csaj vette fel, aki kapcsolta, szavai szerint, fociőrült kollegáját, aki fejből és precízen vágta a megoldást" - osztotta meg a Matáv Tudakozó plusz szolgáltatásáról szerzett tapasztalatait az Index egyik munkatársa. A tesztcsapat nem elégedett meg ilyen könnyű kérdéssel.

Liechtensteini cserekapus

"Jó napot kívánok! Aziránt érdeklődnék, hogy ki a liechtensteini labdarúgó-válogatott cserekapusa?" A hölgy a vonal túloldalán nem lepődött meg a kérdésen. Belső informátorunktól szerzett információink szerint egy időben rendszeresen zaklatta őket egy hölgy, aki az atombomba előállításának folyamatára, valamint nagy magyar költők szülőhelyére volt kíváncsi - utca, házszám szerint.

A vonal túlsó végén annyit hallunk, hogy a hölgy elismétli a kérdést, majd valakitől megkérdezi: hogy írják azt, hogy Liechtenstein? Némi kopogást hallunk még a klaviatúrán, egy apró sóhajt, és egy keserű hangot: "Keresem". "Jó a visszahívás is" - szabadkozunk, mégiscsak emelt díjas szolgáltatásról van szó, mire azt a választ kapjuk: "Ha megtalálom, nem kell felvennem visszahívásra". A metanyelvben ez azt jelenti: "Ne csak én szívjak, ha hülyeségekre vagy kíváncsi". A hölgy végül feladta és visszahívást ígért.

A liechtensteini válogatott cserekapusának megtalálása nem kis feladat. Az ország labdarúgó-szövetségének honlapja fejlesztés alatt áll, a Google-on talált angol és német nyelvű oldalakon a cserekapusról nem találtunk érdemi információt. Két óra múlva egy pécsi telefonszámról érkezett a válasz. Hogy ki a cserekapus nem tudták, de négy liechtensteini válogatott kapus nevét is megadták. (Hammer, Heed, Jehle, Steugle).

Hírhedt vegyi anyag

Különleges tudakozók
Hivatalosan különleges tudakozó nevezett szolgáltatás nincs Magyarországon, bár ezt a funkciót két szolgáltatás is betölt. A 197-es hívószámmal elérhető Tudakozó Plusz szakmai adatbázisa - a Matáv honlapja szerint - cégadatokból, szakmai besorolásokból, a vállalkozás tevékenységi körének megnevezéséből és egyéb céginformációkból áll (például nyitva tartás). Az interneten a google keresőjét használják, valamint lexikonok, kézikönyvek és különféle adatbázisok állnak a rendelkezésükre.

Létezik egy másik telefonos eszköz, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Különleges Tudakozó (hivatalosan: Közhasznú Információs Szolgálat) a 411-5009-es és a 411-5066-os telefonszámokon munkanapokon 10 - 20 óráig hívható, illetve személyesen is felkereshető a szolgálat a könyvtár nyitvatartási idejében a földszinten található Böngészdében. Lexikonok, kézikönyvek, adat-és címtárak, a könyvtár egész dokumentumállománya, valamint külsô és saját fejlesztésű adatbázis felhasználásával tájékoztatnak.

A 197-es számon inkább gyakorlati, a Szabó Ervin könyvtár számain elméleti kérdésekre tudnak válaszolni.

A hírhedt vegyi anyagról, a dihidrogén-monoxidról (H2O) is szerettünk volna többet megtudni. Hívásunkra udvarias férfihang válaszolt, bemutatkozott, majd hívásunk célja iránt érdeklődött. A molekulanév hallatán némileg elbizonytalanodott, majd türelmet kért, mondván rögtön adja szakértő kollégáját. A pár másodpercnyi csendben jól kivehető volt a háttérben zajló sutyorgás, aminek zárásaként egy női hang arra biztatta telefonpartnerünket, hogy keresse meg maga a kért információkat. Az újra bejelentkező úr kis türelmet kért, majd ránk kapcsolta az egyik várakoztató Matáv-zenét.

Körülbelül négy percnyi ambientklimpírozás után tért vissza, jelentve hogy talált információkat a dinitrogén-oxidról (N2O). A félreértés tisztázása után némi vidámsággal a hangjában, fejből közölte, hogy a dihidrogén-monoxid nem más mint a víz. Nem hagytuk azért parlagon a dinitrogén-oxidra vonatkozó kibányászott infókat.

A tudakozós alkalmazott kérdésünkre elmondta: az interneten nézett utána mit érdemes tudni, és a Google keresőjével, "N2O" kulcsszóra talált három lapot ajánlott, többek között egy axelerós és egy Linde oldalt. Mi is bepötyögtük a három karaktert, és átfutottuk a kiadott találatokat. A tudakozó érdekes módon nem említette az előkelő második helyen szereplő "szeretünk kéjgáz" című drogpárti fórumot, és kihagyta a felsorolásból a technocol.hu -t is. A használhatóbb találatokat adó "dinitrogén-oxidra" nem keresett a telefonos munkatárs.

Hangvezérelt browser

Azért nem mindenki kérdez ilyen elvetemülten. Leggyakrabban idegen szavak jelentése után érdeklődnek, így a Tudakozó Plusz Bakosa alighanem rongyosra van lapozva, tudjuk meg a névtelen informátortól. Sűrűn érdeklődnek receptek, koktélok összetevői vagy idegen nevek kiejtése után. A Totalcar egyik munkatársa nem szerzett jó tapasztalatokat a gyakorlati kérdéseket illetően.

"A minap nem tudta megmondani a Peugeot Assistance angliai nemzetközi telefonszámát, merthogy az a nemzetközi tudakozó kompetenciája, de az sem tudta a számot" - kesergett a kolléga, aki szerint a tudakozó plusz arra jó, hogy "ha valamit megnéznél az interneten, de nem vagy gépközelben, felhívod, megfogod a kezét képletesen és rávezeted arra site-ra, amiről az infó kell. Legutóbb például így szereztem meg a Totalcar vezetékes számát, az impresszumból. A 197 gyakorlatilag korlátozottan intelligens hangvezérelt browser."

A gazdasági rovat munkatársának kizárólag jó tapasztalatai voltak. "Cikkhez kellettek telefonszámok, például a budapesti utazási irodák telefonszámait kértem, azonnal tudta sorolni a neveket, címeket, telefonszámokat. Vagy egy másik alkalommal nyelviskolákat kerestem, ugyanez volt a tapasztalat."

Az Index sportrovatban dolgozó nótafájának egyszer véletlenül nem jutott eszébe a Szemedben könnyek, haragszol rám kezdetű Neoton-sláger második sora. A Tudakozó Plusz munkatársa nem kis tájékozottságról téve tanúbizonyságot nyomban rávágta: "Hogy el kell mennem, nem az én hibám."

Hasznos tippek

Egy másik küldetésben zárszaküzletet kerestettünk a nyolcadik kerületben. A szintén udvarias telefonos kisasszony rövid egyeztetés után felvette a rendelést, és pillanatok alatt három boltot is ajánlott. Érdeklődésünkre minden további nélkül elárulta, hogy az aranyoldalak.hu-n keresett, és még abban is segített, miképp érdemes használni ezt az online cégkeresőt, hasznos tippeket adva a keresőoldal kulcsszavainak megadásához.

Menetrendi információkhoz is használható a 197, bár ez nem mindig volt így. Egy időben a MÁV nem engedte, hogy a különleges tudakozó a vonatok indulásáról adjon felvilágosítást, noha saját információs vonala gyakran órákon keresztül foglalt volt. Ez ma már nincs így, megtudhattuk hát, hogy a Dankó intercity 15 óra 20 perckor indul Szegedre a Nyugati pályaudvarról.

Jó napot 485 nyelven

Jó napot - szerettük volna megtudni minél több nyelven ezt a köszönési formulát. A továbbra is udvarias tudakozó kis türelmet kért, hogy találjon "az interneten egy honlapot", mivel az biztos, hogy a "szeretlek" szónak szenteltek ilyet, bizonyára létezik ilyen az üdvözlésnek is. Van ugyan néhány szótár a tudakozóban, de "így fordítani nem tudunk" - magyarázott keresgélés közben a barátságos férfiorgánum. Pár perc küzdelem után feladta, sajnálkozva közölve, hogy nem talált ilyen szógyűjteményt. A búcsúszó után magunk láttunk neki a keresésnek: a Google keresőjével 0.29 másodperc alatt rátaláltunk a célnak kiválóan megfelelő oldalra, ahol 485 nyelv üdvözléseit olvashatjuk.

Kanaan Banane

A tudakozó tesztelése végül céltalan vagdalkozásba csapott át. Hány részből állt a Szomszédok című teleregény? (Háromszázharminckettő). Tényleg megromlott a viszony Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc között? Ki volt az az afrikai államelnök, aki bűnös viszonyt folytatott szárnysegédjével?

Szily kollégának köszönhetően ez utóbbira tudjuk a választ. Kanaan Banana. Ő volt az.