Eleonóra
-1 °C
2 °C

Mégsem okoz rákot a mobil?

2005.09.06. 12:10
Egy speciális, belső fület megtámadó tumorfajta esetében nem sikerült igazolni az összefüggést a mobilhasználat és a rákbetegség kialakulása között.
Lezárult a mobilhasználat és a rák lehetséges kockázata közötti összefüggéseket vizsgáló, eddigi legszélesebb körű felmérés. A brit rákkutató intézet (Institute of Cancer Research, IRC) szerint részben le lehet fújni a riadót. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy egyfajta speciális, a belső fület megtámadó tumorfajtát nem a mobilok váltják ki.

Az úgynevezett akusztikus tumor az agyszövettel közvetlen kapcsolatban álló belső fület támadja meg. A betegséget eddig gyakran emlegették a túlzott mobiltelefon használattal kapcsolatban.

Hogyé a hedszet?

A nagyszabású felmérés keretében a kutatók 678 beteget vizsgáltak meg, illetve 3553 személyt, akik nem mutatják jelét a betegségnek. A felmérés földrajzi diverzitását úgy növelték, hogy több országból, így Dániából, Svédországból, Finnországból és Norvégiából is bevontak személyeket a vizsgálatokba, írta a Techannel híroldal.

Az északi országokban működnek a legrégebben a mobiltelefonok, így különösen hosszú használati időtartamok jegyezhetők fel. A felmérésben megkérdezettek a használati szokásaikról nyilatkoztak. A beszélgetések gyakorisága és időtartama mellett a headset esetleges használata is lényeges szempont volt.

Az első tíz évben semmi

A felmérés eredményei szerint a mobilhasználat első tíz évében nem növekszik kimutatható mértékben az akusztikus tumor kockázata. A kutatók ezzel együtt figyelmeztetnek arra, hogy mindez nem jelenti minden kockázat megszűnését. A mobil évtizedekig tartó használatának következményeiről például még semmilyen kijelentés nem tehető.

A vizsgálatokra a brit lakosság körében a mobilokkal kapcsolatban tapasztalható nagy aggodalom miatt került sor. 2005 elején egy másik felmérésben a gyerekeket különösen fenyegető egészségi kockázatokra hívták fel a figyelmet. Emiatt az egyik gyártó vissza is vonta a speciálisan gyerekeknek szánt mobiltelefont.