Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az UMTS-pályázatot 2004 elején írják ki

2003.11.10. 10:09
A kormány várhatóan a jövő év elején írja ki a harmadik generációs mobiltávközlési (UMTS) koncesszióra vonatkozó pályázatát, jelentette be Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője az Ericsson Magyarország pénteki szakmai rendezvényén.
Ehhez szükség van egy technikai jellegű kormánydöntésre, ami rövidesen várható. A döntés előkészítése során az informatikai tárca azt igyekszik alátámasztani, hogy szükség van az UMTS-szolgáltatásra.

Folyamatban van annak a tanácsadó cégnek a kiválasztása, amely a bevezetést és a pályázat előkészítését hivatott megalapozni. Ennek során születhet döntés arról, milyen feltételekkel, hány szolgáltató és milyen díj fejében juthat licenchez.

2005-ben indulhat a szolgáltatás

A költségvetési törvény tervezete szerint az állam jövőre 15,8 milliárd forint bevétellel számol ebből. Kovács elmondta, hogy a fenti ütemezés alapján az eredeti tervek szerint 2005. január 1-től indulhat be az új szolgáltatás.

Az Ericsson pénteken zárult egyhetes rendezvényén azt mutatta be, hogy mind vezetékes, mind mobiltechnológiai környezetben kész olyan széles sávú informatikai megoldásokat szállítani, amelyek segítségével a távközlési cégek gazdaságosan nyújthatnak extra szolgáltatásokat.

Kétmillió felhasználó a világban

Jan Uddenfeldt, az Ericsson konszern technológiai vezérigazgató-helyettese kifejtette: az UMTS immár érett technológia, amit az is bizonyít, hogy míg az év elején még csak 100-200 ezer felhasználója volt, napjainkra ez a szám elérte a kétmilliót. Az ügyfelek fele Japánban, a másik fele pedig Európában található.

Uddenfeldt szerint 2004-ben robbanásszerű fejlődés várható ezen a téren, e technológia ugyanis a GSM premierjéhez hasonlítható helyzetben van napjainkban. A vezérigazgató-helyettes elismerően fogalmazott a magyarországi mobiltelefon-penetrációról, s szerinte fajlagosan az adatforgalom szintje is elég magas.