Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Műholdas tájékozódás vakoknak

2003.06.09. 13:45
A spanyolországi vakok szervezete (ONCE) az európai űrkutatási hivatallal (ESA) közösen fejlesztett ki vakoknak egy műholdas navigációt lehetővé tevő készüléket. A Tormes a világtalanoknak pontos adatokat közöl az adott helyszínről, és ezzel növeli a fogyatékkal élők függetlenségét.
"A vakok a rendszer segítségével például útbaigazíthatják az őket szállító taxi vezetőjét" - jelentette ki Jose Luis Fernandez Coya, az ONCE kutatási részlegének vezetője, aki maga is vak.

Szóbeli útmutatást ad

A Tormes egy Braille-billentyűzettel és beszédszintetizátorral ellátott hordozható számítógép. A mindennapos használatra 2004-ben válhat alkalmassá a készülék.

A számítógépen futó "Personal Navigator" az amerikai Navstar műholdak GPS-szolgáltatásán alapul. Az amerikai navigációs rendszer azonban 15-20 méteres szórással, vagyis ehhez az alkalmazáshoz túl pontatlanul dolgozik.

Kétméteres pontosság

Ezért a fejlesztők az ESA által működtetett EGNOS segítségét is igénybe veszik. A rövidítés az European Geostationary Navigation Overlay Service, azaz európai átfedő geostacionárius navigációs szolgáltatást jelenti.

Ez a rendszer a Föld adott pontja felett állandó helyzetben levő műholdak jelén alapul, és a GPS adatok pontosságát két méterre javítja. "Ezzel a felhasználó eligazodik az egyes utcák között, és azt is segítség nélkül tudja, hogy melyik oldal járdáján tartózkodik" - idézi a pte hírügynökség az ESA közleményét.

Neten is működik

Mivel a jelet esetenként az épületek leárnyékolják, az ESA kutatói kifejlesztették a SISNet (térbeli jelek az interneten át) nevű megoldást. Ennek segítségével a szükséges információ mobiltelefonon és interneten jut el a felhasználó készülékébe.

Így a szolgáltatás gyakorlatilag mindenhol használhatóvá válik, még sűrűn beépített területen is. A Tormes a felhasználó választása szerint a haladási irányra vonatkozó utasításokat ad, vagy közli a tartózkodási helyet.

A tervek szerint a Tormes majdan a Galileo európai műholdas navigációs rendszert használva működhet. A projekt alapját az ESA, az Európai Bizottság és az európai légiirányítás (Eurocontroll) közös kezdeményezése adta, amely a légi navigációs alkalmazásokat be kívánja vezetni a mindennapi életbe.