Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Az angol Vodafone fellép a mobilspam ellen

2003.08.26. 16:23
Az angol Vodafone új megoldást próbál ki az előfizetőinek küldött kéretlen SMS-ek elleni harcban. A cég ügyfelei ingyenesen továbbíthatják a mobilspamot a VSPAM (87726) telefonszámra. A Vodafone a beérkezett bejelentéseket összesíti és átadja a hírközlési felügyeletnek.
A kéretlen szöveges üzeneteket bepanaszoló előfizetőket a Vodafone korábban a távközlési és informatikai szolgáltatások minőségét felügyelő független bizottsághoz (ICSTIS) irányította. Ezentúl az ügyfeleknek nem kell a hivatalhoz fordulniuk, elég, ha továbbítják a kérdéses üzenetet.

Továbbítják a listát

Az összesített VSPAM jelentést a Vodafone naponta küldi majd át a felügyeletnek, hogy az megtehesse a megfelelő lépéseket a spamküldő szolgáltatásokat üzemeltető cégek ellen. Az ICSTIS már több szolgáltató ellen eljárást indított, és a spamküldő cégeket kiszolgáló mobiltársaságok nevének nyilvánosságra hozatalával szeretné azokat jobb belátásra téríteni.

A mobilelőfizetők erős ellenérzésekkel viseltetnek az emelt díjas telefonszámokat reklámozó kéretlen SMS-ek ellen, áll a The Register által idézett közvéleménykutatásban. A válaszadók 63 százaléka már kapott ilyen üzenetet, 85 százalékuk pedig szeretné, ha valamilyen szabályozással tiltanák be a kéretlen üzeneteket, különösen azokat, melyeket gyermekeknek szánnak. A közfelháborodást a panaszok magas és egyre növekvő száma is jelzi: az ICSTIS-nél az idei év első hat hónapjában 3500-an tettek panaszt a mobilspam ügyében.