Valér
2 °C
8 °C

Vizuális rádiót fejleszt a Nokia

2005.01.25. 14:35
Hangja van és képe is, mégsem tévé, mi az? A mobilóriás Nokia legújabb fejlesztése, a "Vizuális Rádió", amely a mobiltelefonon egy rádióállomásról származó FM rádiójelet fog, de a rádiójel mellett szöveges információkat és akár képeket is képes befogadni.

A vizuális rádió elnevezés alapján többen a televízióra asszociálnak, de Reidar Wasenius, a Nokia projektmenedzsere hajthatatlan, szerinte az új fejlesztést semmilyen körülmények között sem lehet összehasonlítani a hagyományos médiummal, írja a BBC. "Amennyiben valakinek Vizuális Rádióval felszerelt mobiltelefonja van, és hall a rádióban egy előadót, de nem tudja ki az, és nagyon szeretné tudni, akkor egyetlen gombnyomással aktiválhat egy képcsatornát is, és láthatja vagy olvashatja is amit hall" - fogalmazott.

A hang mellé képcsatorna

Ez a vizuális vagy képcsatorna a rádióállomáson található számítógépről fut és különböző típusú tartalmakat, információkat küld a telefonra, attól függően, hogy éppen mit hallgat az előfizető. Ez lehet az éppen lejátszott számról, vagy az előadóról valamilyen szöveges információ, de lehet interaktív felület is, amelynek segítségével a rádióhallgató részt vehet játékokban vagy szavazásokon, esetleg értékelheti a dalokat.

Az interaktivitás azonban mindkét irányban működik, és a hirdetőknek is hasznos lehet. Ugyanis kihasználhatják azt az lehetőséget, hogy ezen a csatornán érik el a hallgatókat.

Gprs is kell

Aki használni akarja a Vizuális Rádiót, annak gprs-szolgáltatásra is elő kell fizetnie, ugyanis a rádió a drótnélküli technológiával sugározza a tartalmakat. A vizuális rádiónak is van előfizetési díja, amit a használattól függően állapítanak meg. "Amennyiben a vizuális csatornát csak egyszer-egyszer használja, akkor havi két-három fontból megússza, de inkább az a jellemző, hogy a szolgáltató megállapít egy átalányt, és korlátlanul használható" - magyarázta Wasenius.

A Nokia vállalta, hogy 2006 végére százmillió olyan készüléket dob piacra, amellyel fogható a vizuális rádió. A hamarosan megjelenő Nokia 3230-cal és a 7710-zel is csatlakozni lehet majd.