Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Vodafone megvenné az AT&T Wireless-t

2004.02.02. 11:36
A brit Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója 30 milliárd dollárt meghaladó vételi ajánlatot tesz az amerikai AT&T Wireless mobilszolgáltatóra, írja hétfői számában a londoni The Observer. Az AT&T Wireless piaci tőkeértékét jelenleg 30,36 milliárd dollárra becsülik. A Vodafone részéről nem kommentálták az értesülést.
A brit napilap szerint a Vodafone vezetésének mindenekelőtt saját részvényeseit kell meggyőznie az ajánlat helyességéről. A lap szerint a Vodafone pénzügyi tanácsadókat bérel föl a részvényeseknek szóló indoklás elkészítésére.

A negyedik negyedévi meglepetésszerű veszteség után a nagyságra harmadik amerikai mobilszolgáltató készségét fejezte ki vételi ajánlatok fogadására. Az ajánlatok beadási határideje február közepén jár le.

Hitelt keresnek

Jól értesült körök szerint az ajánlattevők között található az amerikai Cingular Wireless, amelyik a vásárlással a legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóvá válhatna, valamint a Deutsche Telekom mobilszolgáltató leányvállalata, a T-Mobile amerikai érdekeltsége is. Az amerikai mobil távközlési piacot már jó ideje konszolidációra érettnek tartja a szakma, mivel a telítettség miatt megszűnt az expanzív növekedés mozgástere.

Pénzügyi körökből származó információk szerint a Vodafone az elmúlt héten hitelfelvételi lehetőségek iránt puhatolózott a nemzetközi tőkepiacon.