Móric
14 °C
17 °C

Átalánydíjas mobilinternet a Vodafone-tól

2002.07.11. 11:45
Csomagkapcsolt korlátlan, átalánydíjas internetkapcsolatot kínál a Vodafone július 15-től. A cég ügyfelei nemcsak Magyarországon, de Spanyolországban és Görögországban is internetezhetnek a GPRS technológia segítségével. A kártyás ügyfelek a GPRS-alapú WAP-szolgáltatásra fizethetnek elő, a cégeknek pedig GPRS-alapú távoli hozzáférést kínál a cég.
A percdíjtól és forgalmi díjtól mentes új GPRS (General Packet Radio Service, csomagkapcsolt drótnélküli) szolgáltatás havidíja 3125 forint. A szolgáltatást csak a cég havidíjas ügyfelei vehetik igénybe, használatához GPRS-képes mobiltelefon, számítógép és a Vodafone saját, ingyenesen letölthető szoftvere szükséges. A Vodafone október 15-ig tartó akciójában elengedi a szolgáltatás havidíját, így a cég utólag fizető ügyfelei három hónapig ingyenesen internetezhetnek hazánk területén.

Saját szoftverrel megy

A számítógép és a GPRS-re alkalmas mobiltelefon adatkábellel, infravörös csatolóval vagy Bluetooth egységgel kapcsolható össze. Az internetezéshez szükséges szoftvert a Vodafone ügyfélszolgálatán vehetik át a felhasználók, vagy a cég weboldaláról is letölthető. A Connect Me nevű saját fejlesztésű szoftver automatikusan upgradeli magát, ha a cég megjelenteti a szoftver javításait. A Vodafone egyelőre nem ad emailcímet előfizetőinek.

A Vodafone szerint a GPRS a hálózat terheltségétől függően akár másodpercenkénti 20-40 kbites adatátviteli sebességre is képes. A földi vonalon internetezésre használt 56 kilobites modemek ennél valamivel gyorsabbak. A cég akcióban kínált Ericsson R600-as GPRS telefonja 19900 forint, régi készülék leadása esetén pedig 9000 forint.

Roaming drágáért

A GPRS-alapú internet felhasználói a szolgáltatás indulásakor két országban, Spanyolországban és Görögországban barangolva is bejelentkezhetnek a hálóra. A Vodafone tervei szerint szeptemberben már 13 európai országban használhatják az ügyfelek a GPRS-t. A főleg utazó üzletembereknek szánt szolgáltatás napi díja 12500 forint, forgalomtól és időtartamtól függetlenül, csak azokon a napokon számlázzák ki a díjat, amikor az ügyfél használta külföldön a szolgáltatást.

  Belépési díj Havidíj Forgalmi díj
Westel GPRS internet: 500 forint 5000 forint 5 MB forgalomig 5 MB felett munkanapokon 07-20 óra között 6,25 Ft / 10 kbyte, egyéb időben 2,5 Ft / 10 kbyte
Pannon GPRS Internet 1 nincs 4625 forint, ebben 2500 forintnyi ingyenes forgalom ingyenes forgalmon felül csúcsidőben 6,25 Ft / 10 kbyte, csúcsidőn kívül 2,50 Ft / 10 kbyte
Pannon GPRS Internet 2 nincs 9625 forint, ebben 9625 forintnyi ingyenes forgalom ingyenes forgalmon felül csúcsidőben 5 Ft / 10 kbyte, csúcsidőn kívül 2,50 Ft / 10 kbyte
Vodafone GPRS Internet nincs 3125 forint nincs

A Vodafone cégeknek kínálja GPRS-alapú távoli LAN (helyi hálózat) elérés szolgáltatását. A cégek dolgozói a Vodafone hálózatán át léphetnek be a vállalati intranetre. Ehhez a Vodafone és a megrendelő cég között egy állandó bérelt vonali vagy interneten keresztüli összeköttetésre van szükség. A szolgáltatás havidíja 3125 forint, az ügyfelek a GPRS-alapú WAP- és internetszolgáltatást is használhatják.

Míg a GPRS-alapú internetszolgáltatást csak a cég havidíjas ügyfelei vehetik igénybe, a GPRS-alapú WAP szolgáltatást a kártyás előfizetők is használhatják havi 375 forintért.