Bernadett
0 °C
4 °C

Nettelefon Ugandában vezetékes telefon helyett

2006.03.26. 11:29
Egy amerikai cég VOIP-szolgáltatást vezetett be Uganda nyugati részén. Céljuk az, hogy az elszigetelt falvakat összekössék egymással és a külvilággal. A hálózaton belüli hívások ingyenesek, csak a kifelé menő hívásokért kell fizetni.

A világon egyes felmérések szerint 2,5 milliárd ember él a külvilágtól elszigetelt kis közösségekben, falvakban. A föld lakosságának közel a felét kitevő réteg az info-kommunikációs fejlesztéseket és beruházásokat kivitelező óriáscégek látóteréből teljesen kiesik. Ezekben az országokban az infrastrukturális beruházások szinte kizárólag a nagyvárosokra koncentrálódnak, a profitorientált cégek pedig érthető módon nem látnak fantáziát az amúgy is elmaradott országok legszegényebb lakosainak potenciális vásárlóerejében.

Az amerikai Inveneo Communications cég az Action Aid International-lel összefogva olyan rendszert fejlesztett ki és helyezett üzembe az ugandai Bukuuku megyében, melynek segítségével a helyi lakosok ingyen telefonálhatnak a települések között. A rendszerhez a nyílt forráskódú Asterisk szoftvert használták. A hardver nagyon alacsony fogyasztású, 12V-ról üzemeltethető. Így napelemekkel, illetvete biciklis generátorokkal biztosítható az áramszükséglete. Az adatátvitelhez hosszú távú Wi-Fi (long distance Wi-Fi)-t használnak, melynek segítségével az egyes falvakban elhelyezett egységek egy közeli nagyobb településen lévő hub-hoz csatlakoznak és a hívások innét irányítódnak tovább. A hálózaton kívüli beszélgetésekért a szokásos VOIP-s tarifákat kell fizetni. A rendszer a telefonáláson kívül természetesen e-mailezésre és böngészésre is használható.

Mark Summer az Inveneo alapítója abban reménykedik, hogy az elszórt falvak közötti kommunikáció rövidtávon is kifejti majd jótékony hatását, például fellendíti a lakosok közti cserekereskedelmet. Az elmaradott országokban az emberek többsége nem értesül a kormányzat őket is érintő döntéseiről, csak ha nagy ritkán bebuszozik a legközelebbi városba. A projekt résztvevői úgy vélik, hogy a fontos információk futótűzként fognak majd terjedni a falvak között, bekapcsolva a helyieket az országos vérkeringésbe. Az Inveneo már több sikeres info-kommunikációs fejlesztési projektet bonyolított le fejlődő országokban, Summer szerint sokszor a fejlett technológiák a legelmaradottabb régióknak válnak a leginkább hasznára.