Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Felmondta a Vodafone roamingszerződését a Pannon

2002.09.09. 15:19
A Pannon GSM szeptember 6-ával 90 napos határidővel felmondta a Vodafone-nal kötött roamingszerződését, így - amennyiben a két cég nem állapodik meg újra - a Vodafone ügyfelei 90 nap múlva nem használhatják a Pannon GSM hálózatát. A Vodafone egyelőre nem rendelkezik teljes lefedettséggel Magyarországon, azokon a területeken, ahol még nem épült ki a cég saját hálózata, az ügyfelek eddig a Pannon hálózatán telefonáltak. Becslések szerint a Vodafone jelenlegi 95 százalékos lefedettsége ezzel 50 százalékra zuhan.
A Pannon GSM hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pénteken felmondta a Vodafone márkanéven szolgáltató VRAM Rt.-vel kötött roamingszerződését, 90 napos határidővel. Becslések szerint a Vodafone jelenlegi 95 százalékos lefedettsége ezzel 50 százalékra zuhan.

A Vodafone 1999 novemberében indította Magyarországon mobilszolgáltatását. A harmadikként a piacra lépő cég előfizetői a hálózat teljes kiépítéséig a saját lefedettséggel még nem rendelkező területeken a Westel és a Pannon GSM hálózatát használhatták. A Vodafone először Budapesten és az ország 8 legnagyobb városában, illetve az M1-es és más autópályák mellett építette ki saját hálózatát. A Vodafone indulásával egyidőben mindhárom mobilszolgáltató megkapta az 1800-as frekvenciára szóló koncessziót. A Pannon és a Westel szerződésében kikötötte az állam, hogy 2004 júliusáig kötelező a Vodafone-nak roamingot adniuk, illetve a Vodafone-nal erről eltérően is megállapodhatnak.

A Westellel már felmondták

2000 májusában Vitai Attila, a cég vezérigazgatója még azt nyilatkozta, céljuk az, hogy az év végére az ország közel 90 százalékán már saját hálózatuk legyen, 2001 tavaszán pedig 100 százalékos saját hálózati lefedettséggel rendelkezzenek. A Vodafone 2000 decemberében a Westellel és a Pannonnal kötött roamingszerződését is felmondta, a Pannonnal azonban új szerződést kötött. Az új, egészen a legutóbbi időkig érvényes szerződés határozatlan időre szólt, 90 napos felmondással, ezt mondta most fel a Pannon. Információink szerint a döntő szempont az új szerződés megkötésénél az volt, hogy a Vodafone nem akarta engedélyezni Budapesten a roamingot, ebbe pedig csak a Pannon ment bele. Így ettől fogva a Vodafone-ügyfelek hívásai a cég saját hálózatán és a Pannon GSM hálózatán zajlottak.

Zuhant a lefedettség

A cég weboldalán olvasható közlemény szerint "a Vodafone lakosságra vetített lefedettsége 2001 év végére elérte a 95 százalékot." A cég honlapján elérhető térképen a kék foltok jelzik a Vodafone saját hálózata által ellátott területeket jelzik. A roamingszerződés felmondásával a 90 nap letelte után az ezeken a területeken kívül eső helyeken ideiglenesen ellátatlanul maradhatnak a Vodafone-ügyfelek, hacsak a cég nem állapodik meg a Pannonnal vagy a Westellel.

Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese szerint a Pannon azért mondta fel a jobbára koncessziós szerződésre alapuló roamingszerződést, mert az gazdaságtalan volt. Mint mondta, a GSM-szolgáltatók közötti versenyt is akadályozta az, hogy mindkét cég ügyfelei ugyanazt a szolgáltatást kapták. Ezen kívül a Vodafone hálózatából az utóbbi időben nehezen tervezhető, komoly forgalom terhelődött át a Pannonhoz, amelynek hátterében a cég új GPRS szolgáltatásának terheltsége állhat. A Vodafone várhatóan piaci alapon megversenyezteti a két mobilszolgáltatót, és hamarosan új roamingszerződést köt.

A változás nem érinti a Rock'n Roll, Duett és VitaMAX City előfizetéssel rendelkező ügyfeleket, hiszen ezeket a tarifacsomagokat korábban is csak a Vodafone saját hálózatán lehetett használni.