Árpád
-2 °C
4 °C

Felmondta a Vodafone roamingszerződését a Pannon

2002.09.09. 15:19
A Pannon GSM szeptember 6-ával 90 napos határidővel felmondta a Vodafone-nal kötött roamingszerződését, így - amennyiben a két cég nem állapodik meg újra - a Vodafone ügyfelei 90 nap múlva nem használhatják a Pannon GSM hálózatát. A Vodafone egyelőre nem rendelkezik teljes lefedettséggel Magyarországon, azokon a területeken, ahol még nem épült ki a cég saját hálózata, az ügyfelek eddig a Pannon hálózatán telefonáltak. Becslések szerint a Vodafone jelenlegi 95 százalékos lefedettsége ezzel 50 százalékra zuhan.
A Pannon GSM hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pénteken felmondta a Vodafone márkanéven szolgáltató VRAM Rt.-vel kötött roamingszerződését, 90 napos határidővel. Becslések szerint a Vodafone jelenlegi 95 százalékos lefedettsége ezzel 50 százalékra zuhan.

A Vodafone 1999 novemberében indította Magyarországon mobilszolgáltatását. A harmadikként a piacra lépő cég előfizetői a hálózat teljes kiépítéséig a saját lefedettséggel még nem rendelkező területeken a Westel és a Pannon GSM hálózatát használhatták. A Vodafone először Budapesten és az ország 8 legnagyobb városában, illetve az M1-es és más autópályák mellett építette ki saját hálózatát. A Vodafone indulásával egyidőben mindhárom mobilszolgáltató megkapta az 1800-as frekvenciára szóló koncessziót. A Pannon és a Westel szerződésében kikötötte az állam, hogy 2004 júliusáig kötelező a Vodafone-nak roamingot adniuk, illetve a Vodafone-nal erről eltérően is megállapodhatnak.

A Westellel már felmondták

2000 májusában Vitai Attila, a cég vezérigazgatója még azt nyilatkozta, céljuk az, hogy az év végére az ország közel 90 százalékán már saját hálózatuk legyen, 2001 tavaszán pedig 100 százalékos saját hálózati lefedettséggel rendelkezzenek. A Vodafone 2000 decemberében a Westellel és a Pannonnal kötött roamingszerződését is felmondta, a Pannonnal azonban új szerződést kötött. Az új, egészen a legutóbbi időkig érvényes szerződés határozatlan időre szólt, 90 napos felmondással, ezt mondta most fel a Pannon. Információink szerint a döntő szempont az új szerződés megkötésénél az volt, hogy a Vodafone nem akarta engedélyezni Budapesten a roamingot, ebbe pedig csak a Pannon ment bele. Így ettől fogva a Vodafone-ügyfelek hívásai a cég saját hálózatán és a Pannon GSM hálózatán zajlottak.

Zuhant a lefedettség

A cég weboldalán olvasható közlemény szerint "a Vodafone lakosságra vetített lefedettsége 2001 év végére elérte a 95 százalékot." A cég honlapján elérhető térképen a kék foltok jelzik a Vodafone saját hálózata által ellátott területeket jelzik. A roamingszerződés felmondásával a 90 nap letelte után az ezeken a területeken kívül eső helyeken ideiglenesen ellátatlanul maradhatnak a Vodafone-ügyfelek, hacsak a cég nem állapodik meg a Pannonnal vagy a Westellel.

Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese szerint a Pannon azért mondta fel a jobbára koncessziós szerződésre alapuló roamingszerződést, mert az gazdaságtalan volt. Mint mondta, a GSM-szolgáltatók közötti versenyt is akadályozta az, hogy mindkét cég ügyfelei ugyanazt a szolgáltatást kapták. Ezen kívül a Vodafone hálózatából az utóbbi időben nehezen tervezhető, komoly forgalom terhelődött át a Pannonhoz, amelynek hátterében a cég új GPRS szolgáltatásának terheltsége állhat. A Vodafone várhatóan piaci alapon megversenyezteti a két mobilszolgáltatót, és hamarosan új roamingszerződést köt.

A változás nem érinti a Rock'n Roll, Duett és VitaMAX City előfizetéssel rendelkező ügyfeleket, hiszen ezeket a tarifacsomagokat korábban is csak a Vodafone saját hálózatán lehetett használni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?