Szilárda
-4 °C
2 °C

Hatvanezer Vodafone-ügyfelet érint a roaming megszűnése

2002.09.10. 16:23
Vitai Attila, a Vodafone vezérigazgatója nonszensznek minősítette azt az egyes sajtótermékekben - így lapunkban is - napvilágott látott becslést, amely szerint a Vodafone lefedettsége a Pannon GSM-mel kötött roamingszerződés megszűnésével 50 százalékosra zuhanhat vissza. Szerinte nagyjából 60 ezer előfizetőjüket érintheti a lépés, de a felmondási határidő végére - azaz három hónap múlva - már ők is a Vodafone saját hálózatán beszélhetnek.
A Vodafone lakosságra vetített lefedettsége jelenleg 92,75 százalékos, földrajzi lefedettsége 89,6 százalékos. Vitai elmondása szerint jelenleg a Vodafone forgalmának körülbelül 4 százaléka folyik a Pannon GSM hálózatán. A Vodafone lakossági előfizetőinek kevesebb mint 25 százaléka rendelkezik belföldi roaming tarifacsomaggal, és nagyjából 9 százalékuk, azaz körülbelül 60 ezer ügyfél használja azt. Őket érinti tehát a változás.

Hogy pontosan kik ők, azt a Vodafone egyelőre nem tudja, mert a Pannon GSM sohasem osztotta meg a céggel azokat adatokat, amelyekből kiderülhet, hogy hol használják hálózatát a Vodafone ügyfelei.

Gyorsított ütem

A változások miatt a Vodafone-nak fel kell gyorsítania fejlesztéseit, bázisállomásainak telepítését. Vitai elmondta, hogy a beruházásokra technikailag fel vannak készülve, a telepítendő bázisállomások leendő helyei is ki vannak jelölve, a többi a Hírközlési Felügyeleten (HÍF) és az önkormányzatokon múlik.

Ha azonban a HÍF-engedélyek és az önkormányzati hozzájárulások megadásának ütemét nem tudják felgyorsítani, azaz "nincs jó szándék" a hivatalos szervek részéről, a fejlesztés kevésbé lesz sikeres. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyébként kedd reggel már több megoldási lehetőséget is javasolt a cégnek, de ezekről Vitai egyelőre nem akart nyilatkozni.

Jelenleg 1238 bázisállomással rendelkezik a cég, az év végéig még további 120-at kívánnak üzembe helyezni. A Vodafone saját mérései alapján a Pannon GSM körülbelül 1500 bázisállomással üzemelteti hálózatát, "a különbség tehát minimális".

"Nyugaton ez nem szokás"

Vitai nem kívánta minősíteni a Pannon GSM hétfői lépését - amiről egyébként csupán egy órával korábban értesült, mint a sajtó - de megjegyezte, hogy "nyugaton ez nem szokás". Szívesebben vette volna, ha a két cég leül egymással tárgyalni, hiszen korábban még arról is szó volt, hogy a Pannon GSM és a Vodafone stratégiai partnerekként szállnak szembe a Westellel.

Vitai elmondása szerint a felmondólevélben semmiféle indoklás sincs. "Ez a legrövidebb levél, amit életemben kaptam" - tette hozzá. A döntést azért is furcsállja, mert a Pannon GSM első számú ügyfele jelenleg a Vodafone, a cég az elmúlt két évben ugyanis több mint 4,6 milliárd forintot fizetett a magyar szolgáltató hálózatának használatáért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!