Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Nyári WAP-szemle

2003.08.22. 10:45
Néhány évvel ezelőtt valószínűleg sokan körberöhögték azokat a piacelemzőket, akik azt állították, hogy hamarosan az európai lakosság nagy része a mobiljáról fog híreket olvasni, filmeket letölteni, vagy banki ügyeket intézni. A telefongyártók azonban - nem törődve a mobil internetet körülölelő szkepszissel - mára elkészítették az erre alkalmas készülékeket. Utánajártunk, hogy hazánkban mennyiért lehet GPRS-kapcsolattal WAP-ozni, és hogy a szolgáltatók milyen tartalommal próbálják netre csábítani az előfizetőiket.
Új előfizetéssel már húszezer forintért is lehet kapni olyan telefont, amely támogatja a GPRS adatátvitelt és a WAP-böngészést, mi mégis inkább az élmezőnybe tartozó Nokia 3650 segítségével böngésztünk az internet wapos oldalán. Kizárólag a GPRS alapú szolgáltatásokat vizsgáltuk, mivel a csak a forgalom alapján történő, illetve az átalánydíjas számlázást tartjuk elfogadhatónak, a percdíjas számlázást szerintünk jobb elfelejteni. A böngészés megkezdése előtt természetesen alaposan megvizsgáltuk a honi szolgáltatók árait.

A három hazai mobiltársaság annyira különböző GRPS WAP díjcsomagokat kínál, hogy az áraik alapján aligha tudtuk volna sorrendbe állítani őket. A Vodafone kizárólag az adatforgalom alapján számláz, a Westelnél díjcsomagtól függően más árat kell fizetni a letöltött bitekért, de mindegyikhez tartozik ingyenesen felhasználható forgalom, a Pannon pedig forgalmi díjas és átalánydíjas csomagokat is kínál előfizetőinek.

A Vodafone árai alapján a legkönnyebb számolni: vagy 375, vagy 950, vagy 1500 forintot kell kifizetni egy hónapban, természetesen a forgalomtól függően. A havidíjas előfizetők persze sokkal jobban járnak, mint a VitaMAX feltöltőkártyások, az utóbbiak ugyanis legfeljebb öt megabájt adatot tölthetnek le havonta. A Vodafone kezdőoldaláról a többi szolgáltató oldalaihoz képest viszonylag kevés tartalmat tudtunk közvetlenül elérni, de a keresők segítségével minden fontos oldalt megtaláltunk. A Vodafone saját levelező és MMS-megtekintő szolgáltatást nyújt, ráadásul a Voxline által kifejlesztett rendszeren keresztül tetszőleges weboldalt tudtunk megtekinteni, amit roppant hasznosnak találtunk, hiszen többek között az Index főoldalát és cikkeit is szépen betöltötte, kihagyva a fölösleges linkeket és hirdetéseket.

Vodafone GPRS WAP árak
GPRS WAP havidíjas előfizetőknek GPRS WAP feltöltőkártyás előfizetőknek
0-2 Mbyte 375 forint 0-1 Mbyte 375 forint
2-5 Mbyte 950 forint 1-3 Mbyte 950 forint
5 Mbyte fltt 1500 forint 3-5 Mbyte 1500 forint

A Pannon GSM árképzése is átlátható, mivel átalánydíj esetén havonta csak egy adott összeget kell kifizetni, forgalom alapján történő WAP-ozás esetén pedig csak kétféle percdíj létezik. A PannonW@P előfizetés egyedülálló jelenség: a szolgáltatás azért megdöbbentően olcsó, mert csak a Pannon által meghatározott oldalakat lehet letölteni. Szerencsére ebben is találtunk néhány hasznos fejlesztést, ilyen például a PannonPOP3 szolgáltatás, amellyel már létező (céges, más előfizetéses) e-mail postafiókjainkat tudtuk megtekinteni, és levelet is írhattunk azokról. Sok oldal érhető el a ZsebWeb klub szolgáltatásonbelül, ám ezek megtekintéséért fizetni kell: a 200 vagy 400 forintba kerülő emelt díjas SMS - a tartalomtól függően - 2-30 napos előfizetést biztosít. A Pannon a Navigátor menüpont alatt helyfüggő szolgáltatásokat is kínál, de az automatikus helymeghatározás nekünk nem működött.

Pannon GSM GPRS WAP árak
  Átalánydíjas Forgalmi díjas
PannonW@P WAP Csúcsidőben Csúcsidőn kívül Hétvégén
Számlás előfizetés 400 Ft 2000 Ft 8,75 forint/10kbyte 2,50 forint/10kbyte 2,50 forint/10kbyte
7200 forintos feltöltőkártya 355,56 Ft 1777,78 Ft - - -
14 400 forintos feltöltőkártya 320 Ft 1600 Ft - - -

A WestelWap leginkább a WAP megismerésére alkalmas, a GPRS ONE és a GPRS WestelNet díjcsomagok azonban a WAP-ozás mellett internetezési lehetőséget is kínálnak. A napidíjas GPRS ONE azoknak lehet hasznos, akik ritkán, de sokat WAP-oznak, a WestelNet díjcsomagot pedig a napi rendszerességgel WAP-ozók tudják jól kihasználni.

A Westel kínálja a legtöbb saját tartalmat a három szolgáltató közül, és a cég által szolgáltatott helyhez kapcsolódó információk jól használhatóak. A telefonról pillanatok alatt lekérhettük a környékünkön található éttermek, nevezetességek, gyógyszertárak, benzinkutak, posták, bankautomaták és szabadidőközpontok címét (a Westel teljesen automatikusan, a cellainformáció alapján meghatározza helyzetünket). Ha a kért helyszín nem közvetlenül a közelünkben volt, akkor az útvonalajánló segítségével - a pontos címek beírása után - azt is megtudhattuk, hogy autóval és tömegközlekedési eszközzel hogyan juthatunk el oda. Az autós irányadás közölte, hogy körülbelül mekkora út megtétele után melyik irányba kell elkanyarodnunk, a BKV információ pedig a megállók számát és az átszállások helyét adta meg, de a gyalogosan megteendő utak sajnos hiányoztak a felsorolásból.

A Westel wapos oldalain mozijegyet is lehet vásárolni, és a Nokia 3650-re a filmek rövid bemutatója is letölthető, bár ennek nincs sok értelme; nekünk Domino kártyával négyszáz forintba került egy kétperces filmelőzetes megtekintése, ráadásul folyamatosan akadozott a film, és a hangja is csapnivaló volt . A szolgáltató folyamatos videoletöltést is kínál, de el nem tudjuk képzelni, hogy percenként körülbelül száz forintért ki lenne hajlandó letölteni a Hír TV műsorát, ráadásul mindezt élvezhetetlen minőségben.

Westel GPRS WAP árak
  GPRS WestelNet GPRS ONE GPRS WestelWap Domino GPRS
Belépési díj díjmentes
Havidíj 2500 Ft - 312,50 Ft -
Napidíj - Munkanap 07-20 között: 300 Ft Egyéb időben: 100 Ft - -
Szabadon felhasználható forgalom 10 Mbyte 500 kbyte/nap 250 kbyte -
Forgalmi díj munkanap 07-20h között 6,25 forint/10 kbyte 6,25 forint/10 kbyte 10 forint/10 kbyte 13 forint/10 kbyte
Forgalmi díj minden nap 22-07h között 0,30 forint/10 kbyte 2,50 forint/10 kbyte 5 forint/10 kbyte 7 forint/10 kbyte
Forgalmi díj egyéb időben 2,50 forint/10 kbyte 2,50 forint/10 kbyte 5 forint/10 kbyte 7 forint/10 kbyte
Mérési egység 1 byte 10 kbyte

Bár most is számos hasznos WAP-oldal létezik, amelyeken többek között híreket, műsorajánlókat, banki szolgáltatásokat, e-mail postafiókokat, csevegőszobákat, utazási információkat, apróhirdetéseket és WAP-keresőket lehet elérni, igen sok hiányossággal szembesültünk. Jelenleg például csak a MÁV-nak van mobilinternetes menetrendje, pedig valószínűleg sokan várják a Volánbusz, a BKV és más helyi busztársaságok menetrendjének megjelenését. Mivel a wap leginkább a listaszerű tartalmak közvetítésére alkalmas, nagyon jól lehetne hasznosítani még a bolthálózatok, márkakereskedések és szervizek címei és árlistái, a telefonkönyvek, a cégadatbázisok és étlapok WAP-os megjelenítésére is, illetve internetes vásárlásra és jegyrendelésre.

A személyes oldalak is számos érdekes lehetőséget kínálnak, például alkalmasak lehetnek a bevásárlási listák és más fontos feljegyzések, valamint Java alkalmazások és mobilos játékok tárolására. A céges felhasználás sem kizárt, hiszen a raktárkészletekről, a megbeszélések időpontjáról és sok egyébről nyújthat naprakész információt egy jól megtervezett vállalati wapoldal. Információink szerint azonban még nem igazán indult be a magyarországi WAP-fejlesztés, hiszen alig százötven domaincímen lehet mobil tartalmat elérni, és ebből az első tíz szolgáltatja az elérhető tartalom több mint kilencven százalékát.