Valér
-2 °C
0 °C

Videóküldés a Westelnél

2002.11.25. 15:05
A Westel hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be új szolgáltatásait, a videófájl-küldést, a multimédiás tartalomszolgáltatást és a mobiltelefonos fizetést. A szolgáltató hálózatában egyelőre csak a Nokia 7650-es fényképezős csúcskészülékkel rendelkező szerencsések múlathatják idejüket videófelvételek készítésével és küldözgetésével, valamint exkluzív Krisz Rudi-interjúk megtekintésével. A Westel a harmadik generációs szolgáltatások előfutárának nevezi újdonságait.
A Nokia 7650-nel rendelkező westelesek ezentúl mozgóképes üzenetekkel is kommunikálhatnak, amennyiben egy tíz másodperces némafilmbe bele tudják sűríteni legfontosabb közlendőiket. A 7650-essel legfeljebb 11 másodperces (100 kbyte-os) felvételeket lehet készíteni, hang nélküli mp4 formátumban. A videók felbontása 160x128 képpont és körülbelül 10 kocka másodpercenként. A fájlokat MMS-ben vagy elektronikus levélben lehet továbbítani, és egy másik 7650-es telefonon, vagy személyi számítógépen lehet megtekinteni őket. Az emailben küldött videók esetén a küldés díja a GPRS-tarifák szerint vagy a GSM-adatküldés percdíja szerint alakul. A GSM-adatküldés esetén egy videófájl körülbelül két perc alatt továbbítódik.

Krisz Rudi és zsánervideók

A havidíjas ügyfelek hétfőtől a Westel wap oldalán saját készítésű és külsős streaming videókat tekinthetnek meg, amennyiben van GPRS-előfizetésük és egy Nokia 7650-esük. A választékban "zsánervideókon", Krisz Rudi-interjún és Westel-reklámokon kívül egyelőre túl sok minden nincsen, de a későbbiekben bővíteni szeretnék a kínálatot. A szolgáltatást február végéig a GPRS-tarifák alapján számlázzák ki, azaz az átvitt adatmennyiségért kell fizetni.

A lejátszáshoz szükséges szoftver a hétfőtől forgalomba kerülő készülékeken már telepítve van, a korábban vásárolt telefonokra pedig díjmentesen feltöltik azt. A közeljövőben a videók mobiltelefonon keresztül különböző kéziszámítógépeken is elérhetők lesznek. A kész videóanyagok letöltése mellett a rendszer képes arra, hogy kamerák képét élőben, közvetlenül a mobilra közvetítse.

Mobilos fizetés, napidíjas GPRS

Hétfőtől a Westel-ügyfelek wapon egy PIN-kód megadásával mobillal is fizethetnek, egyelőre csak operátorlogókért és csengőhangokért. A szolgáltatás a Nokia Payment Solution rendszeren alapul, a megvásárolt tartalom - a későbbiekben szolgáltatás vagy termék - ellenértékét az előfizetéssel rendelkező ügyfelek havi számlájukkal egyenlíthetik ki, a dominósoknak pedig az egyenlegükből kerül levonásra.

A mobilszolgáltató december 1-től új GPRS-tarifacsomagot is bevezet. A szolgáltatásnak nincsen havidíja, csak azokon a napokon kell érte fizetni, melyeken a felhasználó valóban adatot forgalmaz. A szolgáltatás díja 500 kbyte adatforgalomig csúcsidőben (munkanapokon 7-20 óra között) nettó 300 forint, csúcsidőn kívül 100 forint. Minden további 10 kbyte-nyi forgalom díja csúcsidőben 5, azon kívül 2 forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!