Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Westelé az üzleti mobil-előfizetések több mint 70 százaléka

2001.09.10. 11:31
A gazdálkodó szervezetek szinte mindegyike (93%) használ mobiltelefonokat, bár még napjainkban is léteznek olyan cégek, amelyek egyáltalán nem tartanak fenn mobiltelefon-előfizetést. A Bell Research és a ThinkConsulting közös felmérése szerint a vállalati mobiltelefon-piac kétharmadát a Westel uralja, a Pannon GSM egyharmadnyi részesedést tudhat magáénak, míg a Vodafone csak néhány százalékos részt tudott "kihasítani".
A gazdálkodó szervezetek szinte mindegyike (93%) használ mobiltelefonokat, bár még napjainkban is léteznek olyan cégek, amelyek egyáltalán nem tartanak fenn mobiltelefon-előfizetést - írja a Magyar Infokommunikációs Jelentés. Igaz, a nagyvállalatok körében ilyen lényegében nem tapasztalható (0,7%), a közép- (4,3%) és kisvállalatok (7,9%) körében azonban ez egyáltalán nem nevezhető kivételes esetnek.

A Bell Research és a ThinkConsulting közös felmérése szerint a vállalatok átlagosan 8,7 mobiltelefon-előfizetést tartanak fenn. A nagyvállalatok (300 fő feletti cégek) mobiltelefon-előfizetéseik számát tekintve kiemelkedő szereplői a piacnak - átlagosan 58 telefont üzemeltetnek, ugyanakkor az előfizetések átlagos száma mégsem tükrözi a szegmens alkalmazotti létszámát.

Mobiltelefon-szolgáltatók piaci részesedése ügyfélszám és előfizetések száma szerint

Míg a vizsgálatba bevont cégek összességét (a 10 fő feletti gazdálkodó szervezeteket) tekintve minden ötödik dolgozóra jut egy előfizetés (átlagosan 22% kap rádiótelefont), a legnagyobb cégek esetében csak minden tizedik munkatárs részesül ebben a juttatásban. Ennek hátterében az áll, hogy a nagyvállalatok alkalmazottai között lényegesen több a fizikai, illetve nem vezető beosztású dolgozó, akik munkaköre nem kívánja meg a mobilkommunikációs eszköz alkalmazását.

A vállalati ügyfelek száma alapján a mobiltelefon-piac kétharmadát a Westel uralja, ugyanakkor az előfizetések száma alapján számított piaci részesedése ennél még nagyobb, 72 százalék. A Pannon GSM egyharmadnyi ill. egynegyednyi részesedést tudhat magáénak, míg a Vodafone csak néhány százalékos részt tudott "kihasítani". A jelenlét és az előfizetések száma közötti különbség arra utal, hogy a cégek több Westel, mint Pannon GSM (és Vodafone) előfizetést tartanak fenn előfizetéseik között.

A felmérés során üzleti mobil telefon előfizetésnek tekintették az előfizetéses készülékeket és az ún. "prepaid"-kártyás (előrefizetett mobiltelefon-kártyás) telefonokat is, illetve azon munkatársak mobiltelefonjait is, akiknek a számláját teljes egészében cégük fizeti.