Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Szárnyat igéz a WAP-nak

2002.09.11. 10:10
A Vodafone és a Pannon GSM csomagkapcsolt adatátviteli, vagyis GPRS szolgáltatásának tesztje után a technológiát Magyarországon elsőként meghonosító Westel sem maradhat ki a szórásból. A Westel mobilinternete a Pannonéhoz hasonlóan drágán és megbízhatóan működik, nem ígér forradalmat az internethozzáférés piacán, viszont értelmet ad a cég szerteágazó WAP-os tartalomszolgáltatásainak.
A Westel GPRS-szolgáltatását hordozható számítógépen, a Pannon GPRS-tesztben már bemutatott Option Globetrotter GPRS kártyamodemmel teszteltük. A kártyát a WM Rendszerház Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

A beállítások terén a Westellel valamivel nehezebb dolgunk van mint a Pannonnal, hiszen itt az APN-en túl (internet), az internetszolgáltatási szerződésben szereplő felhasználónevet és jelszót is meg kell adnunk - ergo, nem elég a GPRS-szolgáltatást megrendelni, hanem az internethozzáférésről külön szerződni kell, ha ezt korábban, a vonalkapcsolt mobilinternetre még nem tettük volna meg. (Ezt a külön internet-szerződéskötési mizériát régi westelesként már a vonalkapcsolt változatnál is furcsállottam, hiszen a SIM-kártya, a telefonszám amúgy is, felhasználónév és jelszó nélkül is egyértelműen azonosítja tulajdonosát.)

Ha birtokunkban vannak a szükséges varázsigék, a GPRS-kapcsolat telepítése a kártyamodem varázslójával könnyedén abszolválható.

Méregdrága megák

A GPRS-kapcsolat minőségére a Vodafone-nal ellentétben és a Pannonhoz hasonlóan a Westelnél sem lehet panasz, a konfiguráció könnyedén hozza a 40 kbps körüli sávszélességet. Vidéken ezúttal nem jártunk vele, de mivel a GPRS-technológia az adott cella szabad csatornáit, "üresjáratait" használja adattovábbításra, az országszerte jó lefedettséggel rendelkező Westel feltehetően nem okozna csalódást ezen a téren sem.

Már csak azért sem, mert a szolgáltatás árazása nem valószínűsít tömeges felhasználást: a 4000 forintos alapdíjban 5 megabyte forgalom ingyenes, ezután pedig munkanapokon 7-20 óra között 5, éjszaka 2 forintot kell fizetnünk 10 kilobyteonként. Egy átlagos, fékezett habzású felhasználó napi 10 MB-os forgalma tehát 60 - 150 ezer forintos számlát eredményezne hipotetikusan, tehát a Pannonhoz hasonlóan a Westel GPRS-e is csak sávszélességben, és nem árban versenyképes a vezetékes, analóg modemes internethozzáféréssel.

Gyorsítja a WAP-ot

Korábbi tesztjeinkben nem foglalkoztunk a GPRS és a WAP kapcsolatával, pedig ha valahol, akkor itt hozhat áttörést a csomagkapcsolt technológia. A mobilos tartalomszolgáltatások elterjedésének legnagyobb akadálya ugyanis a vonalkapcsolt hozzáférés lassúsága és nehézkessége volt, továbbá az a körülmény, hogy ez a lassúság és nehézkesség percdíjas alapon számlázódott a felhasználó felé.

A GPRS sávszélessége viszont lehetővé teszi, hogy a mobil adatátvitelre optimalizált információmorzsák szinte olyan sebességgel töltődjenek lefelé, mintha csak a telefon saját menüjéből hívtuk volna elő őket, és ez óriási különbség. A GPRS-kompatibilis telefonok elterjedése tehát lökést adhatna a mobil tartalomszolgáltatásnak is, ha az ilyen jellegű tartalomfejlesztésre egyébként sokat áldozó szolgáltató (még wapos BigBro-tudósítás is van) nem adná még az internetnél is drágábban a mobiltelefon képernyőjére optimalizált bájtjait. A GPRS WestelWap csomagban a 250 forintos alapdíjért 250 kilobyte forgalom ingyenes, ezen felül 10 kilobyteonként 8 forintot kell fizetni. A vonalkapcsolt megoldásnál persze még így is gazdaságosabb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!