Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szárnyat igéz a WAP-nak

2002.09.11. 10:10
A Vodafone és a Pannon GSM csomagkapcsolt adatátviteli, vagyis GPRS szolgáltatásának tesztje után a technológiát Magyarországon elsőként meghonosító Westel sem maradhat ki a szórásból. A Westel mobilinternete a Pannonéhoz hasonlóan drágán és megbízhatóan működik, nem ígér forradalmat az internethozzáférés piacán, viszont értelmet ad a cég szerteágazó WAP-os tartalomszolgáltatásainak.
A Westel GPRS-szolgáltatását hordozható számítógépen, a Pannon GPRS-tesztben már bemutatott Option Globetrotter GPRS kártyamodemmel teszteltük. A kártyát a WM Rendszerház Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

A beállítások terén a Westellel valamivel nehezebb dolgunk van mint a Pannonnal, hiszen itt az APN-en túl (internet), az internetszolgáltatási szerződésben szereplő felhasználónevet és jelszót is meg kell adnunk - ergo, nem elég a GPRS-szolgáltatást megrendelni, hanem az internethozzáférésről külön szerződni kell, ha ezt korábban, a vonalkapcsolt mobilinternetre még nem tettük volna meg. (Ezt a külön internet-szerződéskötési mizériát régi westelesként már a vonalkapcsolt változatnál is furcsállottam, hiszen a SIM-kártya, a telefonszám amúgy is, felhasználónév és jelszó nélkül is egyértelműen azonosítja tulajdonosát.)

Ha birtokunkban vannak a szükséges varázsigék, a GPRS-kapcsolat telepítése a kártyamodem varázslójával könnyedén abszolválható.

Méregdrága megák

A GPRS-kapcsolat minőségére a Vodafone-nal ellentétben és a Pannonhoz hasonlóan a Westelnél sem lehet panasz, a konfiguráció könnyedén hozza a 40 kbps körüli sávszélességet. Vidéken ezúttal nem jártunk vele, de mivel a GPRS-technológia az adott cella szabad csatornáit, "üresjáratait" használja adattovábbításra, az országszerte jó lefedettséggel rendelkező Westel feltehetően nem okozna csalódást ezen a téren sem.

Már csak azért sem, mert a szolgáltatás árazása nem valószínűsít tömeges felhasználást: a 4000 forintos alapdíjban 5 megabyte forgalom ingyenes, ezután pedig munkanapokon 7-20 óra között 5, éjszaka 2 forintot kell fizetnünk 10 kilobyteonként. Egy átlagos, fékezett habzású felhasználó napi 10 MB-os forgalma tehát 60 - 150 ezer forintos számlát eredményezne hipotetikusan, tehát a Pannonhoz hasonlóan a Westel GPRS-e is csak sávszélességben, és nem árban versenyképes a vezetékes, analóg modemes internethozzáféréssel.

Gyorsítja a WAP-ot

Korábbi tesztjeinkben nem foglalkoztunk a GPRS és a WAP kapcsolatával, pedig ha valahol, akkor itt hozhat áttörést a csomagkapcsolt technológia. A mobilos tartalomszolgáltatások elterjedésének legnagyobb akadálya ugyanis a vonalkapcsolt hozzáférés lassúsága és nehézkessége volt, továbbá az a körülmény, hogy ez a lassúság és nehézkesség percdíjas alapon számlázódott a felhasználó felé.

A GPRS sávszélessége viszont lehetővé teszi, hogy a mobil adatátvitelre optimalizált információmorzsák szinte olyan sebességgel töltődjenek lefelé, mintha csak a telefon saját menüjéből hívtuk volna elő őket, és ez óriási különbség. A GPRS-kompatibilis telefonok elterjedése tehát lökést adhatna a mobil tartalomszolgáltatásnak is, ha az ilyen jellegű tartalomfejlesztésre egyébként sokat áldozó szolgáltató (még wapos BigBro-tudósítás is van) nem adná még az internetnél is drágábban a mobiltelefon képernyőjére optimalizált bájtjait. A GPRS WestelWap csomagban a 250 forintos alapdíjért 250 kilobyte forgalom ingyenes, ezen felül 10 kilobyteonként 8 forintot kell fizetni. A vonalkapcsolt megoldásnál persze még így is gazdaságosabb.