Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Internetes telefon vezetékek nélkül

2005.01.05. 12:25
Az internetes telefonálás (VoIP) egyesült államokbeli bevezetésében úttörő szerepet vállaló Vonage saját mobiltelefont mutatott be, amely wifi elérési pontokon csatlakozik a hálózatra. Az F1000 elnevezésű készüléket a meglévő előfizetők ingyen megkapják, a többieknek azonban száz dollárt kell fizetniük érte.
Az amerikai szolgáltató persze még igen távol áll attól, hogy megszorongassa a gsm- és umts-hálózaton dolgozó konkurenciát, több okból is. A wifi-hálózaton alapuló online telefonszolgáltatás elterjedését a drótnélküli piacon uralkodó kaotikus állapot nehezíti a leginkább; egyrészt kevés az elérési pont, másrészt a meglévő üzemeltetők nem kötöttek szerződéseket a hálózatok közötti barangolásról.

A mobil VoIP elterjedését az is gátolja, hogy a potenciális ügyfeleknek már régóta van mobiljuk, és nem valószínű, hogy szeretnének még egy kütyüt. A Register arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hutchinson is hiába indított olcsó mobilszolgáltatást a gsm általános elterjedése előtt, jóval több elérési ponttal sem ért el sikereket. A brit lap szerint könnyen elképzelhető, hogy a Vonage új készülékét főleg otthoni előfizetésekhez használják majd az ügyfelek.

Keverék technikák

Egyébként szinte mindegyik távközlési cég megpróbálja összemosni a fix és mobil szolgáltatásait, és némelyikük a wifinek is komoly szerepet szán. A Register szerint ezek közül a legérdekesebb a British Telecom tavasszal várható Bluephone szolgáltatása, de az előfizetők nem számíthatnak diszkont árakra - a vállalat szóvivője a brit lapnak tavaly elmondta, hogy a mobiloknál megszokott percdíjakat alkalmazzák.

A Vonage F1000 csak valamikor tavasszal jelenik meg a piacon, de aki nagyon szeretne wifis VoIP készüléket, más gyártótól is szerezhet, ilyen például a tajvani Zyxel által gyártott Prestige 2000W telefon is.