Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Rekordot döntött az ünnepi SMS-forgalom

2002.01.05. 12:26
A szokásos karácsonyi és újévi jókívánságokkal idén is rekordmennyiségű SMS-t küldtek egymásnak a hazai mobilcégek előfizetői. A drasztikus forgalomnövekedést nem csak az előfizetők számának növekedése okozta, hanem szokásaik változása is: a mobilosok egyre többet kommunikálnak szöveges üzenetek útján is.
Karácsony napján és szilveszteréjszaka mindhárom mobilcég hálózata csúcsforgalmat bonyolított hanghívások és szöveges üzenetek tekintetében is. A Pannon GSM hálózatában december 24-én a szokásos SMS-eknél háromszor több, a Westelnél három-négyszer több üzenetet küldtek vagy fogadtak.

Húszmillió karácsonyi SMS

Mint azt a mobilcégektől megtudtuk, a Pannon ügyfelei több mint kilencmillió, a Westel ügyfelei pedig több mint 10 millió üzenetet küldtek vagy fogadtak december 24-én. A tavalyihoz képest a Vodafone ügyfeleinek SMS-forgalma nőtt a legintenzívebben, míg tavaly december 24-én 245 ezer üzenetet küldtek a cég ügyfelei, idén több mint 835 ezret. A Pannon hálózatán a tavalyi 6,5 millióról 9,3 millióra emelkedett a december 24-i forgalom. Míg a Pannon és a Westel által közölt adatok mind az ügyfeleik által küldött, mind az ügyfeleik által fogadott üzeneteket tartalmazzák, a Vodafone számai csak az ügyfeleik által küldött üzenetekre vonatkoznak.

Az óriási forgalom ellenére a tavalyinál kevesebb fennakadás volt tapasztalható a rendszerek működésében, mivel a cégek készültek a csúcsforgalomra. A Pannon GSM például szokásos három SMS-központja mellé ideiglenesen egy negyediket is beállított, és egyéb fejlesztéseket is végeztek a rendszeren.

Koncentrált szilveszteri forgalom

Szilveszter napján a karácsonyihoz hasonló csúcsforgalom zajlott a mobilhálózatokon, ám a karácsonnyal ellentétben a szilveszteri forgalom koncentráltabb volt. A Pannon sajtóosztályától megtudtuk, hogy a korábbi években az üzenetek többségét karácsonyeste küldték, idén azonban már 23-án elkezdődött az SMS-dömping, és még 25-én is tartott, aznap 2,5 millió üzenetet küldtek az ügyfelek.

A Westel adatai szerint a szilveszteri üzenetforgalom hajnali 1 és 2 között csúcsosodott, ekkor küldték a legtöbb SMS-t a cég ügyfelei. A Westelnél december 31-én illetve újév napján összesen tízmillió üzenet ment át a hálózaton, a Pannonnál több mint nyolcmillió, a Vodafone-nál pedig közel 1,2 millió üzenetet küldtek az ügyfelek.

Közel ötmillió hazai mobilos
A Westel előfizetőinek száma tavaly 900 ezerrel nőtt, így a 2002. év elejére elérte a 2,5 milliót - tájékoztatta az MTI-t közleményben a társaság. A Westel közleménye szerint minden 100 lakosra 25 Westel előfizetés jut. A szolgáltató várakozásai szerint idén a mobil adatátvitel és az ezt biztosító csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatás, vagyis a GPRS lesz meghatározó jelentőségű a mobil szolgáltatásban. A Pannon GSM előfizetőinek száma tavaly, az év végén 1,953 millió volt. A Vodafone-nál annyit közöltek az MTI-vel, hogy 2001 végére meghaladták az előzetesen tervezett 450 ezres előfizetői létszámot. A Vodafone ügyfeleinek száma 2000 december végére érte el a 200 ezret, míg a Pannon GSM előfizetői tábora akkor meghaladta az 1,2 milliót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?