Emőke
-4 °C
9 °C

Mindentudó zsebasszisztensen dolgoznak az MIT kutatói

2004.11.26. 13:31
A kocsmában figyelmeztet, hogy ne igyunk többet, mert másnap tárgyalás. Személyre szabott programjavaslatokkal áll elő, és még csajozni-pasizni is segít az MIT műhelyében készülő új zsebasszisztens.
Túllépett a hagyományos okostelefon-koncepción, és végre igazán idegesítő zsebasszisztens létrehozásán dolgozik a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) két kutatója, jelentette legfrissebb számában a New Scientist. A fejlesztés alatt álló új telefon megjegyzi, mikor, honnan és kinek indítottak hívást róla, illetve milyen körülmények között használták a beépített kamerát, rádiót vagy mp3-as lejátszót. Az adatokból a mobiltelefon összeállítja tulajdonosának profilját, azt pedig elküldi egy szerverre, amely feldolgozza az információt, és okosabbnál okosabb ötleteit visszalövi a telefonra.

Beszól a beszélő

Elképzelhető, hogy ha a készülék a tulajdonost a cellainformáció alapján még késő este is egy szórakozóhelyen éri, viszont arról is tud, hogy a másnapra bejegyzett feladatok között kora reggeli tárgyalás szerepel, felszólítja gazdáját, hogy vessen véget a dorbézolásnak, és induljon aludni. Ha pedig a telefon alkalmas bluetoothos adatátvitelre, azt is számon tartja, kivel és hol létesített gazdája drótnélküli kapcsolatot, és ennek megfelelően szövi tovább az esetleges szerelmi szálat. Az MIT fejlesztői, Nathan Eagle és Sandy Pentland egyébként nem teljesen saját kútfőből dolgoznak: a rendszer lelkeként a Context nevű mobilüzenet-küldő szoftvert használják, amelyet a Helsinki Egyetem és a Helsinki Információtechnológiai Intézet kutatói hoztak létre.

Hasznos info kontextusban

A New Scientist szerint a "még okosabb okostelefon" az MIT-n már bizonyított. Egy kísérlet során száz diákot szereltek fel olyan Nokia 6600-as telefonokkal, amelyeken a Context futott. Az adatokat egy szerverre küldték, és egy a viselkedési mintákat felismerő szoftverrel dolgozták fel. Így a diákok a telefonjuk révén jutottak megannyi hasznos információhoz például arról, mennyi időt töltöttek a héten tanulással, és mennyit mással.