Erik, Alexandra
EUR 383,89 Ft
USD 366,57 Ft
9 °C
23 °C

Transzgén művészet

2002.03.13. 16:37
A Washington Egyetem vezetése megtorpedózni készül a Critical Art Ensemble művészcsoport áprilisban nyíló transzgenetikus kiállítását. Az intézményvezetők ellenkezését az váltotta ki, hogy a művészek módosított baktériumokat osztogattak volna a látogatóknak.
Az amerikai népegészségügyi felügyelet rendelkezése szerint minden olyan intézményben, ahol génátültetési kutatásokkal és ilyen származású élőlényekkel foglalkoznak fel kell állnia egy biológiai biztonsági tanácsnak. A Washington Egyetem biológiai biztonsági tanácsa tanszéki oktatókból, hallgatókból, egyetemi tisztségviselőkből és felkért szakértőkből áll, akik meglepő módon nem a sátánizmusról, hanem egy képzőművészeti kiállítás sorsáról kénytelenek értekezni.

A Critical Art Ensemble csoport éprilis 5-re tervezett kiállításán egy performansz keretében a közönség részvételével transzgenikus élőlényeket állítottak volna elő, amelyeket szabadon engedtek volna illetve emléktárgyként osztogattak volna ampullákban.

A művészek az akcióban az e.coli baktérium egy faját használták volna fel, a biohazárd testület azonban megtiltotta ezt nekik.

Füstbe ment terv

"Minimális az esélye, hogy bárkit is megölne, de itt baktériumokról van szó, amelyek, mint tudjuk, fertőzni képesek." - körvonalazza a döntés okát Michael Antee, a Washington Egyetem biológiai biztonsági tanácsának vezetője.

Egy veszélytelen nyúl
Egyéb szakértők szerint a veszély ennél kisebb. Bizonyos e. coli törzsek rendkívül veszélyesek, a performansz céljára kiszemelt baktérium szelíd, természetes lakhelye az emberi emésztőrendszer, és a levegőn szinte azonnal elpusztul.

A génkutatásokkal kapcsolatos zavaros viták és nem utolsó sorban a témától független biofegyver hisztéria (ld. még: antrax) miatt a provokáció üdítő karcolás helyett pánikot okozott. Így bár a fent ismertetett performanszot kihúzták a műsorból, a keretül szolgáló kiállítás, a (Gene)sis kedvezőtlen fényben mutatkozik az egyetemi bizottság előtt, amely akár be is zárathatja.

Ezzel kapcsolatban a fertőzésveszélyen kívül sokkal komolyabb aggodalomra ad okot, hogy a Föld Felszabadítási Mozgalom tavaly felgyújtotta az egyetem agrokultura laborját, ahol akkoriban transzgenikus nyárfákkal kísérleteztek és mintegy 5,3 millió dollár vált füstté.

Világító nyuszi ül a fűben

Alzeiher-kór, bipoláris rendellenesség, gombás pizza
Minták a HGP hűtőben
"Megy az idő. Tűkön ülünk, és üvölteni és rúgni fogunk, ha nemet mondanak. Eddig a pontig minden kérésüket teljesítettük." - mondja Robin Held, a kiállítás kurátora.

A kiállítás anyaga azonban korántsem olyan hisztis, mint az, ami körülötte folyik. Több festményről és fotóról van szó - ilyen például a Human Genome Project egyik mintákkal teli hűtőjét ábrázoló dokument -, illetve Albáról a nyúlról.

A GFP Nyuszit, köznapi nevén Albát Franciaországban hozták létre egy képzőművész, Eduardo Kac felvetése nyomán - a nyulat medúzagénnel tuningolták, amelytől kellemes színes fényt áraszt magából.

Mitől féljek?

A Critical Art Ensemble célja, hogy a valós félelmeket elválassza a hisztériától. A csoport alapítója, Steven Kurtz elismeri, hogy az egyetemi tanács hosszas mérlegelése végső soron egy olyan szituáció, amelyet a performansszal szerettek volna elérni. "Az emberek nagyon idegesek lennének, ha nem lenne álláspontjuk a dologgal kapcsolatban és a performansz sem működne. Ettől drámai az egész." - mondja Kurtz.

Az egyetemen működő Genom Központ igazgatója, Maynard Olson úgy véli, a művészek azt teszik amit tennük kell.

"Ugyanazt teszik, mint a bármely tradicionális művészeti ág művelője, szembesítik a közönséget azzal, hogy minden kellemetlenül hat, ami új és ismeretlen és hogy emiatt nem szabad a hagyományos világképből kiindulva dönteni arról, hogy mi veszélyes és mi nem az." - mondja Olson, és hozzáteszi - "Úgy vélem, hogy a művészek látják, hogy a kérdést sokkal mélyebben és alaposabban kell vizsgálni, és hosszú távon nem eszik meg sem a pozitív, sem a negatív propagandát."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek