Fényképezzen illegális szemétlerakót Ön!

2002.11.26. 11:27
A műholdas helyzetjelzős kincskeresés, a geocaching magyarországi játékosai csúcstechnológiával harcolnak a környezetszennyezés ellen. A játékosok az országot járva GPS-ükkel regisztrálják az illegális szemétlerakók pontos földrajzi koordinátáit, és lefotózzák a szemetet, majd az adatokat és a képet feltöltik egy online adatbázisba. A publikus adatbázis jelenleg 31 illegális lerakó adatait tartalmazza, ahol autóroncstól kezdve a háztartási szeméten át a döglött kutyáig minden található. Az oldal készítői így próbálják gyors intézkedésre bírni a hatóságokat.
Az erdőt járva gyakran az a rossz érzés keríti hatalmába az embert, hogy Magyarország az illegális szemétlerakók országa. Bár az elmúlt időszakban több kezdeményezés is indult azzal a céllal, hogy a tájat megszabadítsák szégyenletes sebeitől, például a Hulladék Munkaszövetség Tájsebészet kampánya, a lelkesítő eredmények ellenére is még bőségesen akad tennivaló ezen a téren.

Műholddal határozzák meg a lerakók helyzetét

Ebből a megfontolásból született a magyar GPS-kincskeresők kezdeményezése "Keress ládát - vidd el a szemetet!" (Cache In - Trash Out, CITO) néven. Az ötletet az amerikai geocacherek hasonló mozgalma adta, ám ott ez csak egy passzív felhívás volt az útközben látott szemét összegyűjtésére. A magyar oldal igyekezett mestere fölé nőni, és egy olyan adatbázist nyitott, ahová a talált szemét koordinátái, jellege és fényképe is feltölthető.

Sz. 47° 23.099', H. 19° 03.215'
(Bp. XXI. ker.)
A felszólítás ellenére a játékosokat nem arra buzdítják, hogy vegyenek gumikesztyűt, és egyedül álljanak neki a határ megtisztításának. Bár a geocacherek nem beszélnek senkit le arról, hogy akár egyénileg is hozzáfogjon egy terület megtisztításához, reálisabbnak, és alaptevékenységünkhöz közelebb állónak érzik a rendszerezett és pontos információk gyűjtését, amelyeket "csomagban" át lehet adni az erre hivatott, és közpénzből működő hatóságoknak, akik azután reményeik szerint "elvégzik a piszkos munkát".

Online szégyentábla

Miről is van szó? Adva van néhány ezer olyan ember, aki GPS-szel, és gyakran fényképezőgéppel felszerelve járja a természetet. Pusztán ez a tény, és egy nagyon egyszerű kérés hihetetlenül fontos adatszolgáltatóvá alakíthatja ezt a közösséget. Az oldalon arra kérték meg a játékosokat, hogy illegális hulladéklerakót felfedezve rögzítsék annak koordinátáit - a legtöbb GPS-en ez egy gombnyomás -, és készítsenek fotót róla. A geocaching.hu oldal erre rendszeresített részén lehetőség van az adatok feltöltésére, így egy egységes szerkezetű adatbázis készülhet a szégyenfoltok pontos helyéről, leírásáról, képéről.

Sz. 47° 25.881', H 18° 52.339'
(Érd)
Ez az adatbázis hatásos eszköze lehet az illetékesek mozgósításának, hiszen valamennyi korábbi módszernél pontosabban határozza meg a lerakók helyét. Nem lehet többé arra hivatkozni, hogy a leírásból nem derül ki egyértelműen a szemét pozíciója - remélhetőleg néhány kézi GPS-be történő beruházásra akad pénz az illetékes környezetvédelmi hatóságok költségvetésében.

Gyarapodó adatbázis

A nyáron létrehozott CITO adatbázis működésének első tapasztalatai kedvezőek. Jelenleg 31 illegális lerakó adatai találhatóak meg az oldalon. A geocacherek számára lassan rutinná válik a "szembejövő" szeméthalom adatainak gyors rögzítése, így remény van arra, hogy minél alaposabbá válik minél több lerakó regisztrálása. A honlap üzemeltetői felvették a kapcsolatot a Humusz mozgalommal, amely Tájsebészet nevű akciójával már korábban is sokat tett az illegális hulladéklerakók ellen. A GPS-kincskeresők a technológiát szeretnék elterjeszteni a környezetük megtisztításáért küzdő mozgalmak minél szélesebb körében, bízva abban, hogy a közös fellépés hatására az illetékes hatóságok is nagyobb érdeklődést fognak mutatni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön