Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy gombnyomással feltörhető a másolásvédett CD

2003.10.08. 14:19
A BMG lemezkiadó olyan másolásvédelmi technológiákat tesztel, amelyek nem rontják a zenei élményt, de megakadályozzák a számok lemásolását. Ezúttal nem jártak túl nagy sikerrel, hiszen a most bemutatott technológia a Shift gomb lenyomásával azonnal leállítható.
A lemezkiadó új másolásvédelmi rendszere elsőként Anthony Hamilton soulzenész albumára került. John Halderman, a Princeton Egyetem diákja megvásárolta a korongot, de neki nem okozott túl nagy problémát a védelem kijátszása. Eeredményeit rögtön nyilvánosságra is hozta.

Automata védelem

A másolásvédelmi szoftver normális esetben minden Windows alapú számítógépen automatikusan betöltődik, amikor a CD-t a meghajtóba helyezik. A program megakadályozza a számok lemásolását és betömörítését. Az automatikus futtatás azonban a Shift gomb lenyomásával leállítható, és ezután a számokat szabadon lehet másolni.

A BMG és a technológiát kifejlesztő SunnComm Technologies elismerte, hogy rendszerük ezt a funkciót használja ki, de mindkét vállalat hisz abban, hogy az átlagos zenehallgatókat ezzel a minimális védelemmel is eltántoríthatják a másolástól, írta a Cnet.

Csábító kiegészítők

Jelenleg a SunnComm másolásvédelmi technológiája a legrugalmasabb a piacon. A vállalat által fölvértezett korongokon például olyan tömörített számok is megtalálhatóak, amelyek a számítógépre, a hordozható zenelejátszókra és CD-re is átmásolhatóak. Ezek a fájlok mindössze abban különböznek a hagyományos MP3 fájloktól, hogy csak korlátozott számú másolat készíthető róluk és néhány hordozható eszköz nem játssza le őket.

A lemezkiadók elsősorban azért érdeklődnek az előre elkészített tömörítések iránt, mert így a vásárlók nem panaszkodhatnak, hogy a másolásvédett CD-nem tudják lejátszani a számítógépükön. Peter Jakobs, a SunnComm vezérigazgatója a Cnetnek elmondta, hogy a felhasználók tudni fogják, hogy a Shift gomb lenyomásával jogtalanságot követnek el, és szerinte ez eltántoríthatja őket a másolástól.

A felhasználók ráadásul a másolásvédelmi szoftver betöltése nélkül nem férhet hozzá a tömörített fájlokhoz, ahol a jövőben videoklipeket és más extrákat is el akarnak helyezni, monda el a Cnetnek egy zeneipari szakértő.