Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztráliában legális a CD-másoló automata

2002.06.24. 14:16
Ausztráliában legálissá válhatnak a CD-másoló automaták, miután a szerzőket képviselő jogvédő szervezet a forgalom csekély százalékáért engedélyezte a készülékek országos használatát. A pénzérmével működő másoldákat szeptembertől bevásárlóközpontokban és zeneboltokban állíthatják fel. Ezeken minden lemez égetése 5 ausztrál dollárba (kb 720 Ft) kerül majd.
A CD-másoló automaták első példányait a független üzemeltetők már felállították néhány ausztrál kisboltban, de a készülékek működésének jogszerűsége nem volt tisztázott.

Kompromisszumokra kényszerül a zeneipar

Megfigyelők szerint a zenei kiadókat és dalszövegírókat tömörítő ausztrál szerzői jogtulajdonosok társasága (Australian Mechanical Copyright Owners Society, AMCOS) hozzájárulásának világszerte kiható hatása lesz, és arra utal, hogy a zeneipar kompromisszumra kényszerül a megfékezhetetlenül terjedő zenei kalózmásolatokkal szemben.

Az ausztrál Herald Sun által megkérdezett szakértők szerint a CD-másoló automaták különösen az idősebb felhasználók körében lehetnek népszerűek, hiszen az otthoni másolatoknál jobb minőségben és a másolásvédelmet kiiktatva reprodukálják a lemezt.

Hacker anyu

A kiadók oldalán tanácsadóként működő Owen Trembath, aki korábban szerzői jogi ügyekben ügyvédként dolgozott, annak a véleményének adott hangot, hogy a szülők lesznek azok, akik leszaladnak a sarki kisboltba gyorsan lemásolni egy lemezt. "Anyu így kalózmásolóvá válik" - mondta.

A Little Ripper CD-másoló cégnek küldött titkos levelében az AMCOS felajánlotta, hogy eltűrik a másoló automaták működését, ha a forgalom mintegy hat százalékát megkapják.

Richard Mallett, az AMCOS licencigazgatója és Greg Moore, a Little Ripper ügyvezetője pénteken néhány emailt váltva sikeresen megállapodtak. A javasolt licencelési megállapodás részletei azonban még titokban maradnak - kérte partnerétől az AMCOS. Greg Moore szerint "az AMCOS által kötött üzlet jelentős áttörés a felhasználó számára".

A kiadók gondolkoznak

Az iparág ismerői szerint a megállapodással kész helyzet elé állítják a kontinensnyi ország kiadóit tömörítő szervezetet (Australian Record Industry Association, ARIA), melynek megítélése szerint egyébként a CD-másoló automaták illegálisan működnek.

Greg Moore általános jutalékot kínált fel az ARIA-nak is, de annak főnöke, Stephen Peach éppen a tengerentúlon van. A Little Ripper automatái viszont csak akkor jelennek meg a közterületeken, ha az ARIA-val is sikerül megállapodni.

Az ARIA kalózkodást felderítő részlegének munkatársa, Michael Speck szerint az otthoni CD-írók megmutatták, van jogos és jogtalan használata a CD-másoló berendezéseknek. Az ARIA nem utasítja el egyenesen a megkeresést, sőt inkább figyelemmel kíséri ezen a területen a fejleményeket.

Az ARIA adatai szerint jelenleg világszerte 450 millió üres CD-t adnak el egy évben. Michael Speck szerint a kalózkodás lehetőségei drámaian javulnak, ha nyilvános helyre kikerülnek a CD-másoló automaták.

A világban máshol a kiadók megtagadták az együttműködést a CD-másoláson alapuló vállalkozásokkal. De Owen Trembath megítélése szerint az AMCOS együttműködése és az ARIA reakciója a jutalék felajánlása ügyében a zenei ipar kalózkodásba beletörődését jelzik. "Ez a teljes csapdahelyzet. Újabb műszaki megoldás válik a zenei ipar megállíthatatlan lidércnyomásává" - mondta a szakértő.