Judit
3 °C
7 °C

A Creative bojkottálja a CeBIT-et

2000.09.12. 15:18
A SoundBlaster hangkártyáival elhíresült Creative nem vesz részt a 2001-es CeBIT-en, ehelyett a a berlini IFA híradástechnikai kiállításon mutatja be fejlesztéseit. Ennek okaként a cég az MP3-as alkalmazások és lejátszók tilalmát nevezte meg. A CeBIT szóvivője, Gabrielle Dörries azonban kijelentette a ZDNet-nek, nem tiltották ki az MP3-lejátszókat a kiállításról, ezért a Creative-nak semmi oka nincs távol maradni.
Internationale Funkasstellung Berlin
Multimédia menedékhely
A Creative szerint a hannoveri vásárt szervező részvénytársaság egyre szigorúbb korlátozásokkal riasztotta el a céget. Saját adatai szerint a CeBIT 2001 vezetősége nem engedélyezi a kiállítóknak, hogy MP3- vagy egyéb digitális audio lejátszókat állítsanak ki, vagy ilyen eszközökkel mutassanak be demonstrációkat.

A Creative szóvivője, Axel Schmidt kijelentette, hogy a tavalyi CeBIT végén beszélgettek a vásár szervezőivel, akik akkor úgy nyilatkoztak, nem engedik meg többé az MP3-at a CeBIT-en. A szervezők állítólag azt közölték velük, ezeket a termékeket csak az üzleti kiállításon lehetne csak bemutatni. ,,Ez a piaci szegmens számunkra azonban nem érdekes, így semmit sem veszítünk tehát, ha nem jelenünk meg" - közölte Schmidt.

A CeBIT mindenkit szeretettel vár

A CeBIT szervezői szerint jelenlegi szabályzatukban szerepel a ,,hangfelvételre és lejátszásra szolgáló eszközök" bemutatása kitétel. Ezek közé tartozik az MP3-lejátszó is, tehát a Creative bemutathatja a termékeit a kiállításon. A CeBIT több mint üzleti kiállítás - folytatta Gabriele Dörries sajtóreferens -, azonban az MP3-kérdésköre szorosan érinti az üzleti szférák érdekeit.

A Creative távolmaradását Dörries ,,szerencsétlennek" és ,,abszolút érthetetlennek" nevezte. Hangsúlyozta: a Creative négyéves szerződést kötött velük, amely a 2001-es CeBIT-re is vonatkozik. Erre már többször írásban is figyelmeztettük a céget - folytatta a CeBIT szóvivője - ugyanúgy, ahogyan arra is, hogy a jelentkezési határidő 2001 július 31-edikén lejár. Sajnos semmiféle választ nem kaptunk. A Creative-ról kizárólag a bojkottról való nyilvános közleményéből tájékozódtunk.

Mindezek ellenére megpróbálják felvenni a kapcsolatot a céggel: ,,éppen most küldtünk egy újabb levelet a Creative-nak - így Dörries. A határidőn túli jelentkezést nem tartja szerencsésnek a CeBIT szóvivője - ,,Késedelmes jelentkezés esetén legföljebb várakozó listára kerül a cég, mert nem tudnak mindenkinek standhelyet garantálni - mondta.

Túl szigorú szabályok?

Nomad Jukebox
A PDE nem kivánatos
A Creative adata szerint a multimédia és szórakoztató-elektronikai kiállítóknak már tavaly is ,,egyre szigorúbb megszorító intézkedésekkel" kellett szembenézniök. Példaként a Creative a kiállításra ,,engedélyezett" termékek körének szűkítését és a hangerő-korlátozásokat említette.

A CeBIT vezetésének merev magatartása pontosan kifejezi azt, hogy a számítógépek, a multimédia és a szórakoztatóelektronika világának összeolvadását a felelősök egyszerűen ignorálják, és egyszerűen kihagyják a vásár koncepciójából - jelentette ki Murat Uenol, a Creative menedzsere.

A CeBIT vezetősége által megszabott korlátozások miatt nem tudjuk bemutatni a PDE (Personal Digital Entertainment) termékcsaládunk minden szegmensét. Ez okból inkább teljesen lemondjuk a részvételt, és ezzel egyidejűleg nagy örömmel készülünk a berlini IFA 2001 híradástechnikai kiállításra - közölte Murat Uenol.

Az mp3 elleni offenzíva legújabb frontjává tehát a világ legnagyobb számítástechnikai szakkiállítása, a hannoveri CeBIT vált. Jövőre meglátjuk mivel villantanak a multimédia élvonalának távollétében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?