Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

A Creative bojkottálja a CeBIT-et

2000.09.12. 15:18
A SoundBlaster hangkártyáival elhíresült Creative nem vesz részt a 2001-es CeBIT-en, ehelyett a a berlini IFA híradástechnikai kiállításon mutatja be fejlesztéseit. Ennek okaként a cég az MP3-as alkalmazások és lejátszók tilalmát nevezte meg. A CeBIT szóvivője, Gabrielle Dörries azonban kijelentette a ZDNet-nek, nem tiltották ki az MP3-lejátszókat a kiállításról, ezért a Creative-nak semmi oka nincs távol maradni.
Internationale Funkasstellung Berlin
Multimédia menedékhely
A Creative szerint a hannoveri vásárt szervező részvénytársaság egyre szigorúbb korlátozásokkal riasztotta el a céget. Saját adatai szerint a CeBIT 2001 vezetősége nem engedélyezi a kiállítóknak, hogy MP3- vagy egyéb digitális audio lejátszókat állítsanak ki, vagy ilyen eszközökkel mutassanak be demonstrációkat.

A Creative szóvivője, Axel Schmidt kijelentette, hogy a tavalyi CeBIT végén beszélgettek a vásár szervezőivel, akik akkor úgy nyilatkoztak, nem engedik meg többé az MP3-at a CeBIT-en. A szervezők állítólag azt közölték velük, ezeket a termékeket csak az üzleti kiállításon lehetne csak bemutatni. ,,Ez a piaci szegmens számunkra azonban nem érdekes, így semmit sem veszítünk tehát, ha nem jelenünk meg" - közölte Schmidt.

A CeBIT mindenkit szeretettel vár

A CeBIT szervezői szerint jelenlegi szabályzatukban szerepel a ,,hangfelvételre és lejátszásra szolgáló eszközök" bemutatása kitétel. Ezek közé tartozik az MP3-lejátszó is, tehát a Creative bemutathatja a termékeit a kiállításon. A CeBIT több mint üzleti kiállítás - folytatta Gabriele Dörries sajtóreferens -, azonban az MP3-kérdésköre szorosan érinti az üzleti szférák érdekeit.

A Creative távolmaradását Dörries ,,szerencsétlennek" és ,,abszolút érthetetlennek" nevezte. Hangsúlyozta: a Creative négyéves szerződést kötött velük, amely a 2001-es CeBIT-re is vonatkozik. Erre már többször írásban is figyelmeztettük a céget - folytatta a CeBIT szóvivője - ugyanúgy, ahogyan arra is, hogy a jelentkezési határidő 2001 július 31-edikén lejár. Sajnos semmiféle választ nem kaptunk. A Creative-ról kizárólag a bojkottról való nyilvános közleményéből tájékozódtunk.

Mindezek ellenére megpróbálják felvenni a kapcsolatot a céggel: ,,éppen most küldtünk egy újabb levelet a Creative-nak - így Dörries. A határidőn túli jelentkezést nem tartja szerencsésnek a CeBIT szóvivője - ,,Késedelmes jelentkezés esetén legföljebb várakozó listára kerül a cég, mert nem tudnak mindenkinek standhelyet garantálni - mondta.

Túl szigorú szabályok?

Nomad Jukebox
A PDE nem kivánatos
A Creative adata szerint a multimédia és szórakoztató-elektronikai kiállítóknak már tavaly is ,,egyre szigorúbb megszorító intézkedésekkel" kellett szembenézniök. Példaként a Creative a kiállításra ,,engedélyezett" termékek körének szűkítését és a hangerő-korlátozásokat említette.

A CeBIT vezetésének merev magatartása pontosan kifejezi azt, hogy a számítógépek, a multimédia és a szórakoztatóelektronika világának összeolvadását a felelősök egyszerűen ignorálják, és egyszerűen kihagyják a vásár koncepciójából - jelentette ki Murat Uenol, a Creative menedzsere.

A CeBIT vezetősége által megszabott korlátozások miatt nem tudjuk bemutatni a PDE (Personal Digital Entertainment) termékcsaládunk minden szegmensét. Ez okból inkább teljesen lemondjuk a részvételt, és ezzel egyidejűleg nagy örömmel készülünk a berlini IFA 2001 híradástechnikai kiállításra - közölte Murat Uenol.

Az mp3 elleni offenzíva legújabb frontjává tehát a világ legnagyobb számítástechnikai szakkiállítása, a hannoveri CeBIT vált. Jövőre meglátjuk mivel villantanak a multimédia élvonalának távollétében.