Alfréd
-2 °C
2 °C

Felmérés az online szexről

2001.04.24. 22:50
A férfiak sokkal több időt fordítanak az interneten pornográf tartalmak felkutatására, mint a nők - derült ki egy amerikai egyetemisták körében elvégzett felmérésből. Ez a következtetés tulajdonképpen nem is új, az viszont igen, hogy a gyengébb nemhez tartozó hallgatók inkább hajlanak cyberszexre egy online partnerrel.

A texasi egyetemen 3 kutatónő összesen 506 hallgatóval töltette ki azt a kérdőívet, amelyen azt tudakolták, a kérdezett vajon keresi-e az interneten a szexet, illetve ha igen, akkor vajon mi motivája ebben.

Cyberszex
A legtöbb válaszadó viszonylag zöldfülű internet-felhasználó volt, akik csak igen rendszertelenül kapcsolódnak a világhálóra. Elképzelhető, hogy az ugyancsak texasi George W. Bush példáját követték, aki elnökként biztonsági okokból önként megtartóztatja magát az e-mailektől, és talán csak titokban szörfölget a világhálón.

A felmérés kezdeményezői szerint az internet széleskörű elterjedése ellenére csak keveset lehet tudni az online szexuális tartalom nyomába eredő felhasználók beállítottságáról és viselkedéséről. Patricia Goodson (Texas A&M University), Deborah McCormick (Northern Arizona University) és Alexandra Evans (School of Public Health, The University of Texas) az általuk elkészített felmérést 'Searching for Sexually Explicit Materials on the Internet: An Exploratory Study of College Students' címmel jelentették meg.

A megkérdezettek 43,5 százaléka beismerte, hogy "néha" keresgél az interneten szexuális tartalmak után. Ezen a téren 56 százalékkal a férfiak vezetnek a nők előtt (35 százalék), mármint ami a beismerést illeti. De persze a férfiaknál is inkább csak véletlenül fordul elő ilyesmi, hiszen csak 2,9 százalékuk mondta azt, hogy gyakran tölt le sikamlós online tartalmakat.

Ahogy az a hallgatókhoz illik, leginkább a "szex iránti kíváncsiság" hajtja őket. Csak egy 19 százalékos kisebbség állította azt, hogy a szexuális izgalmat keresi ilyenkor. 13 százalék úgy vélte, az ilyen szörfölések valamilyen módon javítják a szexuális életét.

Lesz mit mesélni a chaten
A szexet kitárgyaló csevegőfórumokon a hallgatók a saját bevallásuk szerint inkább visszafogják magukat, csak figyelik a beszélgetést, vagy azt, hogyan pörgetik fel magukat mások. Közel 26 százalékuk ilyenkor teljesen passzív marad, és csak 13 százalék száll be maga is.

A megkérdezettek 15 százaléka vallotta be, hogy végzett már önkielégítést, miközben az interneten volt. 12 százalék állította azt, hogy volt már alkalma egy online partnerrel cyberszexre, bármit is értsenek pontosan a fogalom alatt. A férfiak inkább hajlamosak az önkielégítésre, a nők körében pedig (5,3 százalék) népszerűbb a cyberszex, mint az ellenkező nemnél (3,1 százalék). Ezek a számok nem túl magasak, viszont a 23 cyberszexről említést tevő hallgató közül nyolcan azt is elmondták, hogy közben alkoholt ittak, hárman pedig drogok hatása alatt álltak.

A kutatók elismerik, hogy a néhány száz főt érintő felmérés eredményeit közel sem lehet az egyetemi hallgatókra vagy az internet-felhasználókra általánosítani. Szerintük azonban fontos volna a kérdéseknek alaposabban utánajárni.