Virág
0 °C
2 °C

Százezer dolláros számla fájlcsereberéért

2002.11.28. 14:27
Különös leveleket küldött szét egy dán szerzői jogvédő csoport. Az Anti Piracy Group (APG) azonosított 150 internetes felhasználót, akik aktívan részt vettek a fájlcserélő hálózatok működésében. Ezeknek a személyeknek a gépeiken felfedezni vélt jogvédett anyagok miatt számlát küldtek, összesen 133600 dollár értékben.
A legmagasabb "kiszabott" összeg 13360 dollár. "Követeljük a teljes összeg befizetését a szerzői jogvédett anyagok használata után" - idézte a Reuters Morten Lindegaardot, az AGP képviselőjét. A csoport együttműködik a lemezipar nemzetközi szervezetével a zenei kalózkodás visszaszorításában.

A megvádolt dán felhasználókat a Kazaa és eDonkey fájlcserélő hálózatokról levett anyagok miatt büntetnék meg. Az e célból írt nyomozó program figyelte a dán fájlcserélőket, az IP számuk alapján azonosítva az országot. Meghatározták, hogy egy-egy IP címről milyen fájlokat osztottak meg, és eredetileg mikor tölthették le ezeket.

Kiadták a postai címeket

A bizonyítékok megtekintése után egy dán bíró elrendelte az internetes felhasználók számlázási címének kiadását. A megvádoltak mindegyike csak akkor tudta meg, hogy nyomoznak utána, amikor a múlt héten megérkezett hozzá a személyre szabott számla.

A dán fogyasztóvédelem kereken 50 olyan panaszosról tud, akik az ügy nyomán megkapták a számlájukat, de rövid vizsgálatot követően úgy határoztak, hogy az APG a helyi adatvédelmi szabályoknak megfelelően járt el.

Lindegaard elmondása szerint a kiszűrt felhasználók köre az egyetemi hallgatótól a számítástechnikai profiig terjed. A letöltött anyagok között ott voltak Eminem zeneszámai, a legújabb Csillagok Háborúja videováltozata és a Grand Theft Auto számítógépes játék.

Minden, mint a búcsúban

A kalózként lenyomozott felhasználók számláját a megosztott fájlok mennyisége alapján állították össze. Egy-egy zeneszám 2,67 dollárt, egy film 26,7 dollárt, egy számítógépes játék kereken 50 dollárt "ért". A számlák jogszerűségét vizsgáló szakértők azonban rámutattak, hogy a szerzői jogvédett anyagok néha valóban szabadon terjeszthetők az interneten.

Például a nagy lemezstúdiók engedélyezik az új albumok egyes számainak letöltését, a lemez népszerűségének növekedésében bízva. Ezek a felvételek rendszerint időkorlátosak, de a használhatatlanná vált track esetenként ott marad a felhasználó merevlemezén.

Ha hulladék a fájl, ki fizessen?

Ezen kívül a lemezcégek, filmstúdiók és játékkészítők bevált fogása már, hogy az eredeti anyaghoz méretében és címében megszólalásig hasonló hibás fájlokat tesznek fel a P2P hálózatokra. Ezzel próbálják összezavarni és elkedvetleníteni a letöltésre ácsingózó felhasználókat.

"Honnan tudhatja bárki, hogy a valakinél fellelhető szerzői jogvédett anyagok illegálisak?" - tette fel a költői kérdést Urs Gattiker, a dán Aalborg egyetem műszaki és innovációs menedzsment tanszékének professzora.