Demoscene Fallingbostelben

2001.04.20. 13:11
A németországi Fallingbostelben évente megrendezett nagyszabású demoscene partyra, a Mekka-Symposiumra idén is jó két tucat magyar fiatal látogatott el. Az Európai Unió országaiban majdnem minden hétvégén zajlanak demópartik, amelyek keretében azok a fiatalok adnak egymásnak találkozót, akik számítógépükkel fantasztikus színvonalú zenéket, grafikákat vagy látványprogramokat, úgynevezett demókat alkotnak.
Ilyen volt a Mekka-Symposium is, ahol több mint 1200 számítógépes fiatal gyűlt össze, s éppenséggel egyik sem Quake-ezni jött, sőt, a betévedő játékbuzik rövid úton repültek az épületből. Tehát nem LAN-partyról van szó, s természetesen ez esetben nem is úgy kell elképzelni a "tehetséges fiatalembereket", hogy nagyon gyorsan kezelik a Windowst, valamint tudnak összeadni és kivonni Turbo Pascalban, ami a magyarországi "hivatalos, államilag támogatott" középiskolai versenyek követelményszintjének netovábbja. Olyan színvonalú alkotások kerülnek ki ezen rendezvényekről, amelyek legtöbbje simán alázza a legdivatosabb játékprogramokban megjelenő látványelemeket is.

Kép egy magyar 64K intróból
(Accelerator / Dilemma)

A demópartyk egy underground közösség rendezvényei, s aki ezeken a partykon bármivel indul, azt általában igen hamar felkeresi valamelyik nagyobb programfejlesztő cég, hogy programozóként, grafikusként vagy zenészként állást kínáljon a számára, s éppenséggel nem is a legalsó kategóriában. Magyarországon is élnek és alkotnak ugyanilyen képességű fiatalok, a különbség csak az, hogy mifelénk általában számítógépbolti eladóként vagy kórházi rendszergazdaként érik el pályájuk csúcsát.

1200 számítógép a Fallingbostel-i Heidmarkhalle vásárcsarnokban. Magyarok szinte minden kategóriában indultak
A rendezvény kettős célt szolgált: egyrészt a fent említett tehetséges fiatalok számára egy fantasztikus hétvégét jelentett, másrészt hatalmas fellendülést és egyben utánpótlást a németországi és európai számítástechnikai cégeknek. Mind a német állam, mind számos cég márkatízezrekkel szponzorálta az eseményt, melyeket nagyrészt a különféle versenyeken - grafika, zene, demó, stb. - induló alkotók és alkotócsoportok, azaz demócsapatok közt osztottak szét. Magyar győzelem is született animáció kategóriában: a Crimson Jihad J.I.H.A.D. című, Windows- és PC-ellenes videoklipje kiérdemelte az 500 német márkás első díjat.

Néhány éve még hazánkban is voltak ilyen rendezvények, csak olyannyira nem akadt számukra támogatás, hogy a szervezők sorra elveszítették kedvüket, az alkotókat senki sem motiválta többé, manapság pedig már lepkehálóval kell fogni azokat, akik még látják értelmét az elektronikus művészetek művelésének. Mert ugyebár nálunk nincs szükség tehetségre, mert akkor nem lehetne siránkozni, hogy nincsen. 1996-ban még több, mint egy tucat, egyenként háromnapos demóparty zajlott Magyarországon, vállalkozó kedvű fiatalok szervezésében, de ma, 2001-ben mindössze egyetlenegy nagyobb, a FLaG 2001 kerül megrendezésre bizonyosan, mellette Zalaegerszegen lesz augusztusban egy Scenery nevű rendezvény, illetve Budapesten a csak Amiga-felhasználók számára rendezett FYaNiCa. A szervezők ezúton is keresik támogatók jelentkezését.

Az egyik magyar grafika
(Tomcat / Greenroom)

Végezetül hadd meséljem el, hogy Fallingbostelben összefutottam egy kisebb, 3-400 fős látogatottságú párizsi party, az LTP szervezőivel, akik elmondták, hogy a rendezvényük végeztével egyszer csak megjelent náluk Párizs főpolgármestere, és magas kitüntetésben részesítette valamennyiüket az informatikai kultúra fejlesztéséért és a város hírnevének öregbítéséért. Azt hiszem, ez nagyjából szemlélteti, mi a különbség az itteni és az ottani számítástechnikai kultúra között.  • Hírek
  • Hírek