Mátyás
-6 °C
1 °C

Feltörték a Microsoft zenei másolásvédelmét

2005.04.18. 14:51
A PyMusique kliensszoftver az új kóddal kiegészítve mezei WMA-fájlokat képes varázsolni a Napsterről letöltött számokból.
A Microsoft digitális szerzői jogvédelemi (Digital Rights Management, DRM) eljárása mostanáig az online vásárolt zenék működőképes másolásvédelmi rendszerének számított.

A PyMusique projekt programozói viszont bejelentették, hogy feltörték a zenék Microsoft DRM-védelmét. Feltételezések szerint a törés a 2001-ben született, FreeMe néven ismert kódon alapul, amellyel annak idején már sikeresen megkerülték a Microsoft fejlesztette rendszert.

Jon ismét lecsapott

A DVD-k védelmét szolgáló CSS-t évekkel ezelőtt feltörő Jon Lech Johansen bejelentette, hogy a szoftverük következő változata képes lesz a Napsteren használt DRM kiiktatására.

Jelenleg az online zenei üzletek nagy része a Microsoft-féle másolásvédelmi rendszert alkalmazza. Ha igaznak bizonyul a DRM feltörésének híre, annak messzire ható következményei lesznek.

A PyMusique kliensszoftverrel már többször megkerülték az iTunes Music Store egyre tovább fejlesztett másolásvédelmi eljárását. A heise.de híroldal szerint míg a védelmet kiiktató más eljárásoknál a dekódolás utólag történik, a PyMusique képes azonnal merevlemezre menteni az eredeti fájl védelemtől megfosztott változatát.

Megvenni meg kell

Azt a felhasználók továbbra sem kerülhetik meg, hogy megvásárolják a zenét, azt követően viszont a szám korlátozások nélkül használható, és tovább is másolható.

Ez a körülmény aligha boldogítja majd a hamvaiból feltámadt Napstert, amelynek üzleti modellje előfizetéses alapú. A felhasználó havi 10 dollár fejében korlátlanul tölthet le számokat, de csak amíg fizeti az előfizetést. Amikor ezzel felhagy, minden korábbi mentése használhatatlanná válik.

A kóddal lehet játszani

Ha viszont a PyMusique-hoz hasonló szoftver idejében eltávolítja a DRM-védelmet, a WMA-formátumban terjesztett zenei fájlok továbbra is működőképesek maradnak. A pyMusique fejlesztői nyilvánosságra hozták a Microsoft DRM-et rippelő kódrészletet. Állítólag ezt felhasználva már lehetséges számokat mazsolázni a Napster kínálatából.

A fejlesztők viszont a licenckérdések tisztázása előtt nem kívánják a kész szoftvert nyilvánosságra hozni. Ezen kívül Windows alatt működő PyMusique még nem is létezik, a kliens Linux és Mac OSX alatt futtatható.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft