Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öt lemezből kettő hamis

2004.07.14. 17:59
Több mint százötven jogász, rendőrségi szakember, nyomozó, valamint lemezkiadói vezető és szakértő találkozott július első hetében Dublinban a nemzetközi zeneipari kalózkodás elleni konferencián. Tavaly 4,6 milliárd dollár volt a kalózkodásból származó iparági veszteség, ami új csúcs.
Az ír fővárosban rendezett World Anti-Piracy Enforcement Conference-en előadást tartott többek között John Newton, az Interpol szakértője, Pat Brehony, az ír rendőrség főfelügyelője, Anatolij S. Kulikov, az orosz államügyészség igazgatóhelyettese, Maciej Lubik, a WCO, a nemzetközi vámszervezet Közép- és Kelet-Európáért felelős tisztségviselője és Rick Dobbis, a Sony Music elnöke is. Abban a legtöbb előadó egyetértett, hogy a nemzetközi lemeziparnak és a jogi szervezeteknek még szorosabb együttműködést kell kialakítania, hogy a szervezett bűnözésnek évi négymilliárd dollár hasznot hozó kalózkodás terjedését meg tudják állítani.

Új csúcs

A nemzetközi hanglemezipart képviselő International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), melynek tagja a MAHASZ is, egyik legutóbbi beszámolója kapcsolatot talált a zenei kalózkodás és a szervezett bűnözés között. Olyan példákkal támasztották ezt alá, mint a napokban, Olaszországban felgöngyölített eset, mely során 21 embert tartóztattak le, akik zenei hanganyagokat hamisítottak délkelet-ázsai kapcsolataikra támaszkodva. Néhány hete Oroszországban lepleztek le egy dvd-másoló csoportot, amely akár 18 millió korongot is készíthetett és dobhatott piacra egyetlen esztendő alatt.

Dél-Amerikában Paraguay belügyminisztere és rendőrfőnöke mondott le egy üres cd-kkel kapcsolatos korrupciós ügy miatt. De Brazíliában, Kínában és Spanyolországban is szervezett bűnözői csoportok tartják kezükben az üzletágat. A lemezipar becslése szerint minden öt cd-re vagy dvd-re két hamisított jut, így ez jelenleg a legnagyobb probléma, amellyel a zenei iparnak szembe kell néznie. 2003-ban 4,6 milliárd dollár volt a kalózkodásból származó iparági veszteség, ami új csúcs.

Az IFPI erre válaszul felállított egy kétszáz fős csoportot, amelyben nyomozók, szakértők és jogászok is helyet kaptak, akik a világ bármely pontján figyelik a jogsértéseket és segítenek azokat lefülelni. Ian Grant az IFPI részéről elmondta, hogy a dublini találkozó a kalózkodás elleni küzdelem összes jelentős szereplőjét felsorakoztatta, így nemcsak terveket, de már stratégiákat is ki tudtak dolgozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!