Valér
-1 °C
0 °C

Csökken a DVD-filmek bónusztartalma

2002.01.09. 09:46
Amerikai DVD szakfolyóiratok beszámolói szerint az amerikai filmgyártó cégek azt tervezik, hogy költségtakarékosságból teljesen elhagyják a DVD formátumú filmekről a többnyelvű hangot és feliratot, illetve a "bónusz" néven emlegetett kiegészítő anyagokat.
Az iparág ezentúl az extrák helyett a digitális kép és hang minőségére koncentrál. A kialakult helyzetet így kommentálta egy csalódott DVD-felhasználó: a DVD hamarosan nem jobb, hanem csak drágább lesz, mint a videokazetta.

Drágák a sztárok

Az amerikai filmstúdiók a bónuszként nyújtott anyagok esetében már nem látják biztosítva a kiegyensúlyozott költség/haszon arányt. Például a Total Recall kiadásakor a főszereplővel, Arnold Schwarzenegger készített kétórás interjú 75 ezer dollárjába került a kiadóknak.

A kisebb sztárok ügynökei is elkezdtek több ezer dollárt kérni az exkluzív beszélgetésekért, így az egyik vezető forgalmazó a Reutersnek kilátásba helyezte, hogy az ilyen anyagokról hamarosan teljesen le fognak mondani.

Pozitív példaként a filmforgalmazók a Jim Carrey főszereplésével készült The Grinch-et emlegetik, amely igen kevés bónuszanyaggal került az eladási listák élére.

Jogi okokból csökken a tartalom

A filmek promóciós és kiegészítő anyagaihoz kapcsolódó folyamatosan változó illeték és jogdíjkötelezettségek arra késztették a vezető stúdiókat, köztük az MGM-et és az Universalt, hogy csak fél óránál rövidebb dokumentációs anyagot helyezzenek el a lemezeken. A zenei ipar megszorításai miatt magán a filmen túl az alternatív zenei sávokat is megszüntették.

Egyes félelmek szerint ahol nem kritikus a DVD lemez élvezete szempontjából az extra anyag hiánya, a stúdiók egyszerűen lehagyják, vagy kevéssé költséges illetve kevéssé jogdíjproblémás anyagokkal cserélik le a tartalmakat.

A lemezforgalmazók mégsem szenvednek anyaghiányban, bármikor megtölthetik a DVD-lemezt külön forgatást nem igénylő anyagokkal, például filmelőzetesekkel, sajtómappából kiollózott interjúkkal és a forgatást bemutató "így készült" kvázi-dokumentumfilmekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!