Zavargások játszásiból

2006.09.22. 11:34
A huligán is csak ember, ő is szokott pihenni. Amikor hazatér a könnygázfüstös harcok után, kinyújtóztatja rendőrütlegektől törődött tagjait, és lemossa magáról a kockakövek porát, bizony alábbhagy a forradalmi hevület, és jólesik neki egy kis lazítás. A mozik még nincsenek nyitva, a tévé hazugabb, mint a miniszterelnök, a könyvek meg tele vannak betűvel, így marad a számítógépes játék. A Civilization vagy a Castle of Dr. Brain ilyenkor persze szóba sem jöhet, de akadnak olyan programok, amelyekkel remekül el lehet szórakozni, amíg az anarchia odáig nem fajul, hogy az áramszolgáltató is beadja a kulcsot.

Hooligans: Storm Over Europe

A harcias alcímmel ("vihar Európa felett") megáldott valósidejű stratégia nem mai darab, viszont príma rákészülés lehet az éjszakai rohamokra. Igaz, hogy a játék pályái nem tévészékházak, hanem stadionok, de nem mindegy, ha rendőrök állják körül a helyszíneket? A Hooliganst elsősorban a baseballütős osztagok irányítóinak ajánljuk, a játék nem túl erős mesterséges intelligenciájának köszönhetően ugyanis remek taktikai húzásokat lehet belőle ellesni.

Urban Chaos

Akik inkább magányos harcosként szeretnek részt venni a zavargásokban, bizonyára az Urban Chaost választják. A játék története szerint a harmadik évezred elején apokaliptikus erőszakhullám söpöri el a civilizált nagyvárosok békéjét, úgyhogy - mint azt a cím mutatja - az anarchia leginkább ebben a programban élhető át. Különösen javallott huligánlányoknak és -asszonyoknak, ők bizonyára könnyebben azonosulnak a női főszereplővel, mint a Hooligans fradijugendjeivel. Kis szépséghibája a játéknak, hogy a főhős éppen az erőszak ellen küzd, de hát istenem, az utolsó pályát nem kell végigjátszani.

Raid Over Moscow

Múltba révedő forradalmárok számára ideális program mind tartalmát, mind kivitelezését, mind hardverét tekintve. A C64-en nagy underground sikert aratott lövöldözős játék 1984-as megjelenésekor óriási botrányt kavart, a Commodore-őrültek legendáriuma szerint több országban be is tiltották. Az ok talán az lehetett, hogy a játékosnak a gonosz Szovjetunió Amerika felé indított rakétáit kellett hatástalanítania, bármi áron. Akik a Szabadság téren hősi emlékműveket rongálnak, a virtuális térben bizonyára ezzel rombolják földig Moszkva Lenin-szobrait. A rajongók mai napig őrzik a Raid Over Moscow emlékét, ennek köszönhetően Ön is meghallgathatja a játék zenéjét, vagy letöltheti a remake-jét, ha már nem emlékszik arra, mennyire elkúrtan nehéz volt kiszállni a repülővel a hangárból.

Postal

Nehéz játékban megfogni azt a pillanatot, amikor a kisemmizett kisember gyűlölete kitör és vandalizmusba fordul, de listánk másik botrányhősének, a Postalnak sikerült. A cím a főhősre utal, aki egy postás, illetve a "going postal" kifejezésre, ami nagyjából a "megőrül és nekiáll gyilkolni" szinonimája, amióta Amerikában többször is előfordult, hogy jámbor levélkihordók minden előjel nélkül ámokfutásba kezdtek. A játék egyetlen célja ennek megfelelően a vérengzés - ajánljuk azoknak a forradalmároknak, akiknek a pusztítás fontosabb, mint az eszme. Egyébként a Postalból éppen Uwe Boll készít filmet, és ezzel mindent el is mondtunk róla.

Revenge on Police

Mi lehetne alkalmasabb a következő napi ostromra való ráhangolódásra, mint az a játék, amit a rendbontók egyik, azóta előzetes fogságban sínylődő szónoka készített? A Tomcat néven ismert alkotó Revenge on_ sorozatában természetesen a rendőrségnek is jól megadta, és mint azt a játék neten megtalálható végigjátszása mutatja ("a wc-n vedd el a rendőr nadrágját, menj végig a fojosón, itt két ajtó, be a rácsos ajtón, a hármas cellában lévő csatlakozik hozzád"), az alkotónak sikerült forradalmasítania (hoppá!) a kalandjátékok amúgy békés műfaját. Jó, jó, a grafika jelzésértékű, a szöveg pedig erősen béta állapotú, de a tudat, hogy a szerző a nép felkelésének egyik megbecsült szellemi vezetője, mindenért kárpótol.

Soccer Violence

Végül, nem zárjuk ki, hogy léteznek olyan rendbontók, akiknek nem kockakő dobog a szívük helyén. Ők, amikor senki nem látja őket, valószínűleg belegondolnak abba, hogy mennyire nem lehet könnyű a rendőrök dolga, esetleg ki is próbálják ebben a Flash játékban. A Soccer Violence-ben a játékosnak két csapat - egészen véletlenül - futballhuligánt kell szétválasztania egymástól, megfelelő ütemben mozgatva a rendőrök sorfalán levő kis rést. Vigyázat! Mivel a játék már a második pályán is sokkal nehezebb, mint mondjuk egy vízágyús páncélautó felborítása, empátiát kelthet a rendfenntartók iránt!  • Hírek
  • Személyi kölcsön