Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Berezelt a páncéltól a grizzly

2001.12.10. 16:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Épségben átvészelte a medve elleni védőöltözet feltalálója a speciális páncél első éles tesztjét. Életét a féltonnás bétateszter idomárának köszönheti, a hím grizzly ugyanis szétmarcangolta az üres páncél lánc-szövettel védett ízületeit. Egy kisebb nőstény azonban úgy megijedt a ruha látványától, hogy meg sem merte közelíteni.
Amint azt a múlt héten előre jeleztük, a hétvégén élesben is bemutatkozott a világ első grizzlyálló páncélja. A tizenöt évi munkával, százezer dollárból kifejlesztett páncélkamion, bézbólütő és lőfegyverek ellen már hatásosnak bizonyult, élő medvékkel azonban még sohasem tesztelték. Valódi összecsapásra ezúttal sem került sor, mert az 545 kilogramm súlyú hím grizzly idomára nem járult hozzá hogy a feltaláló, Troy Hurtubise is a műanyagot, gumit, láncot, rozsdamentes acélt, titániumot és sok ezer méter szigetelőszalagot tartalmazó öltözetben tartózkodjon, amikor a medve ráveti magát.

Igaza volt: az üres páncélt a hatalmas hím sikerrel megrongálta a láncszövettel védett ízületeknél. A feltaláló élesben csak egy 145 kilogramm súlyú nősténnyel mérkőzhetett - az viszont úgy megijedt a különös jelenségtől, hogy meg sem merte közelíteni. Hurtubise a tesz után úgy nyilatkozott, hogy ismét újratervezi az Ursus Mark VII védőruhát: a láncszövettel fedett részeket cápaálló minőségű anyagra cseréli, a páncélnak pedig emberibb külsőt kölcsönöz, hogy ne ijessze el a félénkebb bétatesztereket. A következő teszt időpontját 2002 tavaszára tűzték ki, az idomár szerint a cápaálló láncokkal megerősített páncélban már a hím medve ellen is kiállhat az IgNobel-díjas, Guinness-rekorder medvetáncoltató.