Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Clintonné kivizsgáltatja a szexelős GTA-t

2005.07.15. 10:00
A családi értékek kedvelői újabb támadást indítottak a hírhedten gonosz játék, a Grand Theft Auto ellen. Hillary Rodham Clinton New York-i szenátor szövetségi vizsgálatot kezdeményezett a közösülős epizódok miatt, amelyek egy kiegészítő telepítése nyomán válnak elérhetővé.

Mint az korábban a Tékozló Homár megtudta, a világszerte népszerű bűnözős játék, a Grand Theft Auto legújabb San Andreas című kiadása erőszakos cselekmények mellett szexuális tevékenységet is szimulál, amennyiben az internetről ingyenesen letöltött csomagocska segítségével a felhasználó kikulcsolja a játék ezen alapértelmezésben nem elérhető részét.

Hillary Clinton csütörtökön közzétette levelét, amelyben arra kéri az amerikai kereskedelmi felügyeletet (FTC), hogy derítse ki, kitől származik ez a tartalom, továbbá kezdeményezi, hogy az újonnan felmerült tények fényében vizsgálják ki megfelelő korhatár-besorolást kapott-e a játék.

Az elektronikus játékipar önszabályozó testülete, a szörakoztató szoftvereket besoroló bizottság (ESRB) Clinton asszony riasztásával párhuzamosan ellenőrzi, hogy a Rockstar Games teljesítette-e bejelentési kötelezettségét a GTA kifogásolható részeivel kapcsolatban.

fureszelnek
Ön a férfi! Ó igen! Ön a farmernadrágos férfi!

A Rockstar Games jelezte, hogy a játék dugós része nem tőlük származik. A Rockstar ugyanis a játékfejlesztők többségéhez hasonlóan lehetővé teszi, hogy amatőr programozók kreatívan módosítsák játékaikat, mert abból szinte mindig csak jó dolgok sülnek ki.

"Azokat a szülőket, akik besorolások alapján döntenek arról, hogy milyen szerintük káros hatásoktól védik meg gyermeküket, mindenképpen tájékoztatnunk kell arról, hogy a rendszer feltörhető" - szögezte le Hillary Clinton.

"Támogatunk minden erőfeszítést, amely lehetővé teszi, hogy a szülők ellenőrizzék gyerekeik fogyasztását. Ugyanakkor egyensúlyra is törekszünk, hogy az átlagos játékos - aki nem gyerek - továbbra is élvezettel játszhasson." - reagált a szenátor akciójára a Rockstar szóvivője, Rodney Walker.

Patricia Vance, az ESRB megvédte a korhatárbesorolási értékelő rendszert: "A Grand Theft Auto: San Andreas érett közönségnek, vagyis 17 éven felülieknek ajánlott öt tartalmi elem miatt: intenzív erőszak, vér és cafatok, erős szexuális tartalom, csúnya szavak, kábítószerhasználat."

"Ezt nehéz nem szabatosnak nevezni. A besorolás helyénvaló" - vélekedett Vance.