Surround hangzás a DVD-lemezeken

2003.05.27. 11:35
A DVD-ken is alkalmazott Dolby Digital és a DTS hangtömörítő eljárások öt teljes sávszélességű hangcsatornát továbbítanak. Egy hatodik, alacsonyfrekvenciás hatáshang-csatorna viszi át azokat a mélyhangokat, melyeket inkább csak érzünk, semmint hallunk. Ez csupán a hallható hangtartománynak tizedét foglalja el, ezért .1 csatornának hívják, maga a rendszer pedig 5.1 csatornás surroundként ismert.
Napjaink két legelterjedtebb surround hangtechnológiája a Dolby Digital és a DTS. Mindkettő olyan digitális audiojelet tömörítő eljárás, melyek révén kiváló minőségű többcsatornás hangot lehet digitális lemezen tárolni vagy műsorként sugározni.

A DVD-ken ritkábban DTS, elterjedtebben Dolby Digital formátumban kódolt hang található, továbbá Dolby Digital a nemsokára nálunk is vehető digitális televíziós (DTV), műholdas és kábeles adások hangformátuma is. A Dolby Digital dekódolást a Dolby Laboratories, a DTS dekódolást a Digital Theater Systems Inc. licencei alapján építik a különböző gyártók lejátszóberendezéseikbe.

Öt és egytized csatorna

A Dolby Digital és a DTS 5.1-csatornás surround hangot - öt teljes-sávszélességű hangcsatornát - továbbítanak. Hármat a front hangsugárzók, kettőt az oldalsó surroundsugárzók számára. Egy hatodik, alacsonyfrekvenciás hatáshang-csatorna (LFE) viszi át azokat a mélyhangokat, melyeket inkább csak érzünk, semmint hallunk. Mivel ez csupán a hallható hangtartománynak tizedét foglalja el, ezért az LFE csatornát ".1" csatornának hívják. Ennek basszushangjai előállíthatóak mélysugárzóval (subwoofer), ha van ilyen, vagy esetleg a rendszer többi hangsugárzójával.Új változatok a Dolby Digital Surround EX és DTS-ES elnevezésű formátumai, melyek a műsorokat egy harmadik surround csatornával egészítik ki. Ezt a néző mögött elhelyezett további surround hangsugárzókban lehet megszólaltatni (2-es ábra). A Surround EX ill. DTS-ES műsorok teljesen kompatibilisek a szokványos 5.1-es lejátszással, a hátsó center információ megosztva szólal meg a bal és jobb surround csatornákban.

Surround VHS szalagról és tévéről

A digitális hang megjelenése előtt a Dolby Laboratories kifejlesztette annak módját, miként lehet négy-csatornás surround hangot továbbítani sztereó VHS kazettán, tévéadásban, videojátékokon és más analóg hangforrásokon. Ezt hívják "Dolby Surround"-nak és négy csatorna (bal, jobb, center és egy surround csatorna) információját kódolta egy szokványos sztereó hangsávra. Az eredeti négy csatorna azután újra előállítható egy Dolby Surround Pro Logic dekóderrel, mely szinte minden házi-mozi rendszerben megtalálható köztük az 5.1-csatornás Dolby Digital dekódolóval is rendelkezőket.

Nemrég a Dolby Laboratories bevezetett egy javított dekódolási eljárást, a Dolby Surround Pro Logic II-t. Ez a Dolby Digital 5.1-hez sokban hasonló hallgatási élményt biztosít, mivel öt csatornát - köztük két teljes sávszélességű surround csatornát - állít elő, méghozzá nemcsak Dolby Surround kódolt műsorokból (videofilm) hanem szokványos sztereóműsorokból, például zenei CD-ből is. Ugyanerre képes a DTS NEO:6 is. Az eredmény a jobb térérzet, és az egyes hangok pontosabb térbeli leképzése, valamint a közönséges sztereófelvételek körülölelő, életszerűbb megszólalása.  • Hírek
  • Bankszámla