Beszélő iPodok jönnek

2006.07.16. 01:01
Az Apple még titkolja, de szabadalomként már bejegyeztette, hogy a következő generációs iPodok menüjében hírességek hangjainak segítségével navigálhatunk majd. Az előadók, albumok és dalok neveit is be fogja olvasni az mp3 lejátszó, feleslegessé téve ezzel a képernyő nézését a menürendszer kezelése közben.

Beszélő iPodot készül gyártani az Apple, adta hírül a héten a Scotsman c. skót napilap. A cég megkeresésükre tagadta ugyan a hírt, de az erre vonatkozó szabadalmat már bejegyeztették. Az iPod és a hozzá tartozó iTunes nevű szoftver 80%-os részesedéssel rendelkezik az amerikai (legális) zeneletöltés piacán és Európában is minden második számot iPodra vásárolnak meg az online zeneboltokban. A Microsoft a napokban jelentette be, hogy az iPodhoz nagyon hasonló, de drótnélküli kapcsolatra is képes mp3 lejátszót kíván a közeljövőben piacra dobni és a Sony is tervezi, hogy következő generációs lejátszójával plázákban sétálva is letölthetünk majd számokat.

A piaci riválisok folyamatosan nagy nyomás alatt tartják tehát az Apple-t, aki sikeresen alakított ki vásárlóiban a "high-tech kütyü" imázsát, nem is az általa használt technológiával, inkább az iPod futurisztikus designjával és átgondolt menürendszerével. (Megj.: A szerzőnek iPodja van, kérem nézzék el neki ezt a részrehajlást. Szerk.) Az Apple válasza kihívóinak fejlesztéseire ezúttal is a használhatóság (usability) és a felhasználói élmény (user experience) fokozása felől érkezett. Az mp3 lejátszókat sok kritika éri amiatt, hogy a zenehallgatás során gyakran kell kezünket és szemünket egyszerre használni, veszélyessé téve ezzel a járművezetést, a biciklizést, vagy akár gyalogosként az utcán való közlekedést a menürendszerben történő navigáció közben. Nyugaton a sajtó céltáblájává tették ezeket a kütyüket azok a sokszor halálos kimenetelű balesetek, melyek zenelejátszók használatával hozhatók összefüggésbe. Joggal számíthat az Apple az újságírók, és gyermekeikért aggódó szülők különböző egyesületeinek támogatására. A brit Királyi Balesetmegelőzési Társaság elnöke a hír közlésének napján már nagyon pozitívan nyilatkozott a még meg sem jelent szerkezetről.

A következő generációs iPod az iTunes segítségével a felhasználó számítógépén hozza majd létre azokat a hangfájlokat, amik az egyes számok paramétereit tartalmazzák. A szabadalmi beadványból az is kiderül, hogy az Apple célja az, hogy nagyon jó minőségben, a felhasználó által kiválasztott híresség hangján generálja le a szöveget beszéddé konvertáló rendszer (text-to-speach, TTS) a kívánt szavakat. A zeneszámok címei gyakran tartalmaznak az ember számára is csak nehezen kiejthető szavakat. A cég ígérete szerint ezeket is tökéletesen fogják sztárjaink bemondani a kis fehér fülhallgatókba. Az előadók, albumok és számok címein túl a menürendszert megszólaltató hangok részben kötöttek lesznek a könnyebben megtanulható navigáció érdekében. Markánsan eltérő karakterisztikájú hangokon fognak megszólalni az egyes szintek.

Sohasem jelent biztos üzleti sikert egy új sémán alapuló, jelen esetben a felhasználót egy új modalitásban elérő menürendszer bevezetése. A userek sokszor konzervatív módon viselkednek ilyen esetekben, nem tudnak mit kezdeni az új típusú interfésszel. Például gyakrabban rakják le a hangfelismeréssel navigálható call-centerekben a telefont, mert az nem gombok nyomogatására szólít fel minket, hanem a keresett személy nevét kell bemondanunk a kagylóba. Megszoktuk, hogy egy géppel nem szóban, hanem billentyű-leütéssel és egérkattintással kommunikálunk. Talán ezért nem nyitott a piac annyira a TTS és a hangfelismerés alkalmazására. Egy olyan népszerű kultusz szimbólum, mint az iPod, mely jelentős társadalmi hatást képes gyakorolni több milliónyi használóján, rajongóján keresztül hosszútávon talán képes lesz megváltoztatni ezt a beállítódást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön