Árpád
-2 °C
4 °C

Beszélő iPodok jönnek

2006.07.16. 01:01
Az Apple még titkolja, de szabadalomként már bejegyeztette, hogy a következő generációs iPodok menüjében hírességek hangjainak segítségével navigálhatunk majd. Az előadók, albumok és dalok neveit is be fogja olvasni az mp3 lejátszó, feleslegessé téve ezzel a képernyő nézését a menürendszer kezelése közben.

Beszélő iPodot készül gyártani az Apple, adta hírül a héten a Scotsman c. skót napilap. A cég megkeresésükre tagadta ugyan a hírt, de az erre vonatkozó szabadalmat már bejegyeztették. Az iPod és a hozzá tartozó iTunes nevű szoftver 80%-os részesedéssel rendelkezik az amerikai (legális) zeneletöltés piacán és Európában is minden második számot iPodra vásárolnak meg az online zeneboltokban. A Microsoft a napokban jelentette be, hogy az iPodhoz nagyon hasonló, de drótnélküli kapcsolatra is képes mp3 lejátszót kíván a közeljövőben piacra dobni és a Sony is tervezi, hogy következő generációs lejátszójával plázákban sétálva is letölthetünk majd számokat.

A piaci riválisok folyamatosan nagy nyomás alatt tartják tehát az Apple-t, aki sikeresen alakított ki vásárlóiban a "high-tech kütyü" imázsát, nem is az általa használt technológiával, inkább az iPod futurisztikus designjával és átgondolt menürendszerével. (Megj.: A szerzőnek iPodja van, kérem nézzék el neki ezt a részrehajlást. Szerk.) Az Apple válasza kihívóinak fejlesztéseire ezúttal is a használhatóság (usability) és a felhasználói élmény (user experience) fokozása felől érkezett. Az mp3 lejátszókat sok kritika éri amiatt, hogy a zenehallgatás során gyakran kell kezünket és szemünket egyszerre használni, veszélyessé téve ezzel a járművezetést, a biciklizést, vagy akár gyalogosként az utcán való közlekedést a menürendszerben történő navigáció közben. Nyugaton a sajtó céltáblájává tették ezeket a kütyüket azok a sokszor halálos kimenetelű balesetek, melyek zenelejátszók használatával hozhatók összefüggésbe. Joggal számíthat az Apple az újságírók, és gyermekeikért aggódó szülők különböző egyesületeinek támogatására. A brit Királyi Balesetmegelőzési Társaság elnöke a hír közlésének napján már nagyon pozitívan nyilatkozott a még meg sem jelent szerkezetről.

A következő generációs iPod az iTunes segítségével a felhasználó számítógépén hozza majd létre azokat a hangfájlokat, amik az egyes számok paramétereit tartalmazzák. A szabadalmi beadványból az is kiderül, hogy az Apple célja az, hogy nagyon jó minőségben, a felhasználó által kiválasztott híresség hangján generálja le a szöveget beszéddé konvertáló rendszer (text-to-speach, TTS) a kívánt szavakat. A zeneszámok címei gyakran tartalmaznak az ember számára is csak nehezen kiejthető szavakat. A cég ígérete szerint ezeket is tökéletesen fogják sztárjaink bemondani a kis fehér fülhallgatókba. Az előadók, albumok és számok címein túl a menürendszert megszólaltató hangok részben kötöttek lesznek a könnyebben megtanulható navigáció érdekében. Markánsan eltérő karakterisztikájú hangokon fognak megszólalni az egyes szintek.

Sohasem jelent biztos üzleti sikert egy új sémán alapuló, jelen esetben a felhasználót egy új modalitásban elérő menürendszer bevezetése. A userek sokszor konzervatív módon viselkednek ilyen esetekben, nem tudnak mit kezdeni az új típusú interfésszel. Például gyakrabban rakják le a hangfelismeréssel navigálható call-centerekben a telefont, mert az nem gombok nyomogatására szólít fel minket, hanem a keresett személy nevét kell bemondanunk a kagylóba. Megszoktuk, hogy egy géppel nem szóban, hanem billentyű-leütéssel és egérkattintással kommunikálunk. Talán ezért nem nyitott a piac annyira a TTS és a hangfelismerés alkalmazására. Egy olyan népszerű kultusz szimbólum, mint az iPod, mely jelentős társadalmi hatást képes gyakorolni több milliónyi használóján, rajongóján keresztül hosszútávon talán képes lesz megváltoztatni ezt a beállítódást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?