Előfizetős lesz az iTunes?

2008.08.22. 13:55
Korlátlan letöltés évi 130 dollárért - a jól értesültek szerint ez lesz az Apple szeptemberi bombabejelentése, amivel az iTunes végképp eltiporja az összes online zeneboltot.

A Mac Daily News Apple-portál értesülésével indult a pletyka, ami azóta bejárta a fél internetet, név nélküli források megerősítették, mások cáfolták, az Apple pedig egyetlen betűnyi kommentet sem fűzött hozzá hivatalosan, csak csendesen örül, hogy már megint róluk beszél mindenki. Ami biztos, hogy az Apple szeptemberben nagy médiapartit tart, amin valószínűleg új MacBook- és iPod-modelleket fog bemutatni. Az állítólagos belső forrásból származó információ szerint emellett jön a nagy durranás, az iTunes Unlimited.

Az előfizetős iTunes állítólag októberben indul a kliensprogram 7.8-as verziójával, egyelőre csak Amerikában, és a zenebolt jelenlegi kínálatának fele lesz elérhető rajta. Az előfizetési díj 130 dollár, amiért cserébe egy éven keresztül azt tölt le az ember, amit csak a kedve tart, egyetlen további centet sem kell fizetnie. Mindez természetesen csak egy lehetőség, megmarad a régi módi is, ahol egy dal 99 cent, és nincs semmiféle előfizetési díj. Mindezzel egy időben a zenék minősége is emelkedne, és 256 Kbps kódolású mp3 fájlokat kapnánk a pénzünkért.

Nem tiszta viszont még, hogy az előfizetős vásárlások vajon véglegesek, vagy csak addig élnek, míg tart az előfizetésünk, illetve hogy ezzel együtt szakít-e az Apple azzal a gyakorlattal, hogy a letöltött zenék másolásvédettek, és csak az iTunes kliens, illetve az iPod (és iPhone) tudja lejátszani őket. A konkurencia a másolásvédelem nélküli zenék felé halad, és előbb-utóbb az Apple-nek is meg kell ezt lépnie. Tulajdonképpen az előfizetős modell is egy ilyen húzás (már ha igaz a pletyka), hiszen a vetélytársak a Zune Passtól a Rhapsodyn és a Napsteren keresztül az eMusicig már kínálnak ilyen szolgáltatást. Ezeknél a zeneboltoknál a korlátlan letöltést egységesen évi 180 dollárért adják, így a 130 dolláros korlátlan iTunes alaposan betenne az üzletüknek.  • Tippek
  • Babaváró hitel