Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kiadóké az Apple zenebolt bevétele

2003.11.10. 12:25
Az iTunes zeneletöltő szolgáltatás fönnmaradásáról az Apple Computer gondoskodik, a bevétel nagy része mégis a kiadók zsebébe vándorol.
Steve Jobs, az Apple Computer vezérigazgatója arról számolt be egy pénzügyi sajtóbeszélgetésen, hogy a vállalat bevételeit semmilyen mértékben nem növeli az iTunes internetes zenebolt. Az áprilisban elindított iTunes Music Store nyolcvan százalékos részesedéssel rendelkezik a zeneletöltő szolgáltatások piacán, a felhasználók számonként 99 centet fizetnek, a szolgáltatás mégis veszteséges.

Drága üzemeltetés

A lemezkiadók szinte teljesen ingyen előállíthatják a birtokukban lévő számok digitális másolatát, a zeneletöltő szolgáltatás működése azonban egyáltalán nem olcsó mulatság, hiszen a több százezer fájl tárolása, a szerverek üzemeltetése, a szélessávú elérések fenntartása és a letöltéshez szükséges szoftverek megírása mind pénzbe került.

Nyereséges hardver

"A bevétel nagy részét a lemezkiadók kapják" - vallotta be Jobs az elemzőknek tartott sajtóbeszélgetésen. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy nullszaldós legyen a zeneáruház, sőt esetleg némi pénzt is hozzon. Az iTunes azonban nem egy pénzgyár, fogalmazott Jobs.

A vezérigazgató szerint cége átutalja a kiadóknak a jogdíjakat, majd abból próbál pénzt szerezni, amiből eddig is: a zeneszolgáltatás mellett kínált hardveres kiegészítők, például az iPod lejátszó értékesítéséből. A rivális zeneáruházak üzleti modellje rejtélyes az Apple számára. "Mivel nem gyártanak iPodot vagy más hasonló eszközöket, nincs olyan kapcsolt üzletáguk, mely nyereséges lehetne" - mondta Steve Jobs a konferencián, amikor a rivális eTunes áruházára és az újraindított Napsterre terelődött a szó.