Egységes iTunest követel az EU

2007.04.20. 10:00
Nem járja, hogy az EU tagországainak lakói külön-külön iTunesokban vásárolhatnak csak, más-más áron, más-más kínálatból, és ki vannak zárva a szomszéd zeneboltjából. Az egységesítéssel talán mi is hozzáférhetünk majd a webáruházhoz.

Az Európai Bizottság antitröszt-próbapert indít az Apple ellen, mert a cég iTunes online zeneboltjának működése több helyen ütközik az EU törvényeivel. Európában nincs központi iTunes oldal, az egyes tagországokban külön-külön zeneboltot üzemeltet az Apple (már amelyikben üzemeltet; Magyarországon például nem), és mindegyikhez csak az adott ország lakói férhetnek hozzá; pontosabban az, akinek az adott országban bocsátották ki a hitelkártyáját.

Sok kicsi iTunes

Az európai iTunes-mutációkban a kínálat és az árak is különböznek. Az eurót használó országokban 99 eurocentért tölthetünk le egy számot, de például a közös pénzt nem használó Dániában és Angliában ennél 7, illetve 16 százalékkal drágább ugyanaz a zene. Az is országról országra változik, hogy melyik zenekiadó kínálata szerepel a helyi iTunes letöltései között. Mindez ellenkezik az EU alapelveivel, ami szerint nem lehet korlátozni egyik polgárát sem egy másik tagállamban való vásárlásban. Az Apple azzal védekezik, hogy az eredeti terv egy központi európai zenebolt lett volna, de a zenekiadók nyomására volt kénytelen változtatni ezen, és több helyi oldalt indítani (a perben egyébként a zenekiadók is érintettek).

Az iPod-hegemónia vége?

Közben német, francia és skandináv fogyasztóvédelmi csoportok azt követelik, hogy az Apple iktassa ki azt a védelmet az iTunesról letölthető fájlokban, ami csak iPod médialejátszókon engedélyezi azok meghallgatását. Ezt a fogyasztóvédők a piaci fölénnyel való visszaélésnek tartják. Az Apple nem zárkózik el attól, hogy megnyissa az iTunest más zenelejátszók előtt is, sőt, kísérleti jelleggel hamarosan elkezdi árulni az EMI kiadó zenéinek bármilyen mp3-lejátszón használható változatait. Várhatóan újabb heves viták kiváltója lesz, hogy ezek a védelem nélküli zenék a szokásos árnál 30 százalékkal drágábbak lesznek.

Ha bebizonyosodik, hogy az Apple valóban megsértette az EU törvényeit, a büntetése elvileg a cég éves forgalmának 10 százalékáig terjedhet. Ezzel az Apple csatlakozhat a Microsofthoz és az Intelhez az EU által monopólium-váddal illetett IT-óriáscégek sorában.

Norvégia már lépett

Bár nem az EU tagja, így csak a probléma egy része érinti, Norvégia már döntött, és illegálisnak minősítette az iTuneson vásárolható zenék kizárólagos iPodos lejátszhatóságát. Az Apple-nek októberig van lehetősége változtatni az iTunes-zenék védelmén, mielőtt lesújt rá a norvég törvénykezés.  • Hírek
  • Személyi kölcsön