Boglárka
19 °C
35 °C

Egymillió letöltés az Apple windowsos zeneáruházában

2003.10.22. 12:30
A szkeptikus piacelemzők várakozásaival ellentétben sikeres az Apple iTunes zeneletöltő szolgáltatás windowsos változata: a bemutató után három nappal már több mint egymillió számítógépre töltötték le a programot, és a felhasználók természetesen egy-egy számot is vásároltak.
Az Apple Computer idén április végén indította el az iTunes Music Store szolgáltatást, de akkor csak egy hét alatt értek el egymillió letöltést. A debütáláskor azért bonyolított a mostaninál kisebb forgalmat az Apple online zeneboltját, mert a világ számítógépezőinek 97 százaléka Windows operációs rendszert használ, nem Macintosht.

Az ingyenes iTunes program pontosan úgy néz ki, mint a maces változat, de a letöltött számok sajnos csak az iPod hordozható zenelejátszóval kompatibilisek, írta a Wired. A számokat egyetlen kattintással meg lehet vásárolni, és a fájlok gyorsan letöltődnek. A szoftver telepítése után a Windows XP újraindítást igényel, ezért a programot nem érdemes munka közben installálni.

Gyorsan bővítenek

Az Apple múlt héten az iTunes Music Store második generációjának indulását is bejelentette, amely többek között szövegkönyveket, exkluzív számokat és híres előadók kedvenc számlistáit fogja nyújtani az ügyfeleknek. A szülők a szolgáltatás korlátozásával megakadályozhatják, hogy gyermekük néhány perc alatt több tízezer forinttal terhelje bankszámlájukat.

Az iTunes Music Store maces és windowsos felhasználói öt nagy amerikai lemezkiadó és kétszáz független kiadó zenészeitől tölthetnek le számokat, darabonként egy dollárért. Az albumok tíz dollárba kerülnek. Jelenleg mintegy kétszázezer számot lehet letölteni, de az Apple ígérete szerint a hónap végére már négyszázezer szám lesz elérhető.