Szilárda
0 °C
6 °C

Jedi-számlálás Angliában

2001.10.10. 12:14
Egy körlevélnek köszönhetően az idei nagy-britanniai népszámláláson hivatalosan is megjelent a "Jedi-lovag" a vallások listáján.
Egy fiatalabb példány
Az angol Statisztikai Hivatal fejet hajtott a lelkes Star Wars-rajongók összefogása előtt, és az idén áprilisban tartott népszámlálás után önálló kóddal címkézte fel a Jedi-lovagokat. A Lucas-hívők a 176 vallást felsorakoztató lista vége felé, közvetlenül az újpogányok és az ateisták előtt kaptak helyet 897-es sorszámmal.

Utcát, szobrot Obi-Wan Kenobinak!

A popkultúra-történeti diadal közvetlen kiváltó oka egy körlevél volt, amit a népszámlálást megelőző napokban e-maileztek szét az angol fiatalok. A levél szerint ugyanis, ha legalább 10 ezren vallják magukat Jedi-lovagnak a népszámlálás kérdőívén, a hollywoodi mesefigurák csapatából törvényesen elismert vallás lesz.

Ez természetesen nem következett be, hiszen az eredeti e-mail szerzője pusztán saját fantáziájára hagyatkozott toborzóakciója elindításákor, ellenben a Jediknek kis híján sikerült egy lapra kerülniük a buddhistákkal, a muszlimokkal és a katolikusokkal.

Nem nyitnak vallástörténeti kérdést

A Statisztikai Hivatalt az első híradások után tucatjával hívták a belelkesült hívek, hogy akkor most őket ugye hivatalosan elismerte az állam, ezért a hivatal ezúttal felemelt mutatóujjal jelentette ki, hogy ilyesmiről szó nincs.

A hivatal szóvivője kifejtette, nem feladatuk meghatározni, mi lehet vallás és mi nem. Az önálló kód a statisztikában mindössze a kérdőívek feldolgozását segíti, ettől még nem lesz belőlük egyház.

Ugyanígy helyet kapott a listán a Szabad Szerelem Egyháza, a Sátánisták, a Druidák és a Szcientológia Egyháza. Jövő augusztusban tehát immáron papírra ütve hirdeti ki a Belügyminisztérium, hány Jedi-lovag él Nagy-Britanniában.