Négy MP3 egy százasért

2000.03.27. 19:28
A rádió- és tévéállomások után az internetes zeneszolgáltatókat is szerzői jogdíj fizetésére kötelezték. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület által közzétett jogdíjtáblázat szerint egy MP3 formátumú szám után letöltésenként 25 forint jogdíjat kell fizetnie a szolgáltatónak.

MP3 formátumú szám után letöltésenként 25 forint jogdíjat kell fizetni
Míg a zenélő telefonközpontok üzemeltetőinek vonalanként, a kábeltévés társaságoknak pedig bekapcsolt háztartásonként kell jogdíjat fizetniük, az internetes zeneszolgáltatóknak minden egyes zeneszám, amit a felhasználók lekérnek, pénzbe kerül. Mint azt dr. Morschl Nóra, az Artisjus médiaosztályának vezetője elmondta, a jogdíjak megállapításánál különbséget tettek a streaming audio, tehát a folyamatosan töltődő, le nem menthető zene, és a letölthető számok között.
Sokba van a Für Elise

Kapcsolási idő alatt sugárzott zene jogdíja
1-20 vonalig havi 1000 Ft
21-200 vonalig havi 1500 Ft
e felett 50 vonalanként további havi 500 Ft

Emeltdíjas telefonszám esetén
1-20 vonalig havi 1300 Ft
21-50 vonalig havi 4500 Ft
51-100 vonalig havi 9000 Ft
e felett 50 vonalanként további havi 2500 Ft

Az internetes rádiók számára valószínűleg kellemetlen hír, hogy streaming audio zeneszolgáltatásuk után havi 90 ezer forint jogdíjat kell fizetniük, még abban az esetben is, ha nem származik bevételük a műsorszolgáltatásból. Ha van bevételük, akkor annak 6%-át kell jogdíj címén átutalniuk a Szerzői Jogvédő Hivatalnak. Csak abban az esetben nem kell jogdíjat fizetni, ha a lehívható számok 1 percnél rövidebbek, és legfeljebb tízet lehet ingyenesen lekérni az adott szolgáltatótól.

A merevlemezre menthető számok esetében némileg bonyolultabb a jogdíj megállapítása. Amennyiben pénzt kér a szolgáltató a letöltésért, akkor ennek 12%-a a jogdíj. Ha a letöltés ingyenes, akkor a jogdíj a szolgáltató reklámbevételeinek 6%-a, de legalább számonként 25 forint. Letölthető zenés videoklipek ("zenés audiovizuális mű") esetén a jogdíj percenként 6 forint.

Azok a rádiók és tévék, amelyek a "hagyományos" műsorszórás mellett interneten is sugározzák adásukat, szintén jogdíjfizetésre kötelezettek. Ilyen esetekben az egyébként fizetett jogdíj felett annak 5%-át is be kell fizetni - mondta a médiaosztály vezetője.  • Tippek
  • Babaváró hitel