Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megdőlt a lufis repülés magassági rekordja

2001.10.31. 08:38
A gumiköteles halálugrás angol világbajnoka gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor színes játéklufikkal több mint háromezer méter magasra emelkedett. A lélegzetelállító mutatványhoz hatszáz darab héliummal töltött lufira, a visszatéréshez ejtőernyőre volt szüksége.
Ian Ashpole, a 46 éves brit extrémsportoló, kaszkadőrpilóta és professzionális ballonidomár számos különös világrekord birtokosa: ő hajtotta végre a legnagyobb gumiköteles ugrást (bungee jumping) hőlégballonról, ő tette meg a leghosszabb utat két hőlégballon között kifeszített kötélen, és a Cable & Wireless ballon föld körüli rekordkísérletének irányításában is részt vett. Ezúttal egyszerű játéklufik segítségével tizenegyezer láb magasra jutott, és épségben vissza is ereszkedett: amikor a lufik durrogni kezdtek, levágta magát a fonálkötegről és ejtőernyővel ért földet. Öt évvel ezelőtti kísérlete során tízezer láb magasra jutott, így ezúttal saját rekordját döntötte meg.

Ian Ashpole rekordkísérlete Ballonklaszter meteorológiai léggömbökből

A több ballonból álló repülő szerkezeteket ballonklasztereknek nevezi a szakirodalom, és sokan mások is kísérleteztek ilyesmivel: Jean Piccard 1937-ben tízezer láb magasra jutott 98 darab héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével. Picard még kosarat erősített a klaszter alá, Gary Cashman 1954-ben már csak egy ülést. Audouin Dollfus 1959-ben 1500 láb hosszúságú ballonfüzért készített, hogy műszereket juttasson negyvenezer láb magasra. Picard fia, Don szintén ballonozott: 1962-ben 17.747 láb magasra jutott egy plasztikballon-klaszterrel, ez a rekordja azóta sem dőlt meg.

A sportág ámokfutójának Larry Waters kaliforniai öngyilkosjelölt számít, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve, mindenféle repülési előképzettség nélkül 40 héliumballont erősített kerti székéhez, kellemes délutáni repkedést tervezve a szomszédos telkek felett. Maga is meglepődött amikor 16.000 láb magasra emelkedett, és alkalmi léghajójával kis híján megdöntötte Don Picard rekordját. Bár leereszkedés közben egy magasfeszültségű vezetéket is letarolt, Walters túlélte a kalandot, a szövetségi légügyi hatóság azonban sok ezer dolláros bírságot rótt ki rá.