Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Számítógépes játékok a tévén

2004.01.07. 17:32
Hamarosan megjelenik az ApeXtreme játékkonzol, amelyen az összes népszerű számítógépes játék futtatható. Elemzők szerint a hibrid rendszer nehezen érhet el sikereket a játékkonzolok piacán.
Az Apex Digital játékgépe a tervek szerint rengeteg előnnyel indulni, hiszen a gép már a piacra dobás pillanatában kétezer játék futtatására lesz alkalmas. A gyártónak pedig nem kell majd szoftverfejlesztéssel bajlódnia, mivel évente több száz új számítógépes játékot dobnak piacra. A gyártó ígérete szerint a gép automatikusan telepíti és beállítja a lejátszóba helyezett szoftvereket.

PC a konzolban

Az új játékkonzol tulajdonképpen egy tévére csatlakoztatható számítógép, amely hagyományos operációs rendszer helyett a Windows XP beágyazott rendszerét használja. A gépbe 1,4 gigahertzes Via processzort, Via DeltaChrome grafikus processzort és 40 gigabájtos háttértárat építettek.

Az ApeXtreme a Digital Interactive Systems (DISC) által gyártott különleges BIOS chipre épül, amely lehetővé teszi a gép konzolként való működtetését. Curtis Kaiser, a DISC szóvivője szerint a gépeket azoknak szánják, akik a parányi monitorok helyett hatalmas méretű tévéken szeretnének játszani.

Erős mezőny várja

Elemzők szerint az ApeXtreme nem számíthat sikerre a konzolok piacán, mivel kétszer drágább a Microsoft Xbox és a Sony Playstation 2 konzolnál. Ráadásul a gép teljesítménye egyáltalán nem kimagasló, pedig a legújabb játékok futtatásához mindig a lehető leggyorsabb hardverre van szükség. Schelley Olhava, az IDC elemzője úgy véli: komoly kihívás lesz meggyőzni a játékosokat arról, hogy ezentúl a nappaliban, egy szerényebb teljesítményű gépen játsszanak a kedvenc játékaikkal.

P.J. McNealy, az American Technology Research elemzője a Cnetnek úgy fogalmazott: a Microsoft már megtapasztalhatta, hogy a piacvezető Sony milyen komoly ellenfél.