Viola
-6 °C
-2 °C

A hazai játékkonzol-piacon a Nintendo vezet

2002.07.02. 17:02
Míg a világpiacon a Sony PlayStation 2, a Nintendo GameCube és a Microsoft X-box küzdenek egymással, amelyek közül a Sony kb. 30 millió eladott darabbal büszkélkedhet - többel, mint a másik két gyártó összesen -, addig a Magyar Infokommunikációs Jelentés szerint a hazai piacon a Nintendo rendelkezik a legnagyobb részesedéssel. A magyar háztartások 8 százalékában, mintegy 300 ezer háztartásban található játékkonzol közül minden másodikon, vagyis mintegy 150 ezer készüléken Nintendo márkajelzés szerepel.
A jelentés szerint a Nintendo gépeinek piaci fölénye áruknak köszönhető: a Nintendo majdnem feleannyiba kerül, mint a technikailag és grafikailag fejlettebb, DVD lejátszóval is rendelkező X-box, amelynek értékesítése csak nemrég kezdődött meg Magyarországon. A világelső Sony PlayStation a hazai háztartások 2,3 százalékában, kb. 90 ezer háztartásban található, míg a harmadik legelterjedtebb gyártónak a Sega számít.

Antik konzolok

A hazai piac elmaradottságát mutatja, hogy a használt eszközök között sok a régebbi: a Sega már 2001. tavaszán kiszállt a konzolok piacáról, és az átalakulás után kizárólag szoftverfejlesztőként tevékenykedik tovább, míg 5 használatban lévő Sony PlayStation játékkonzol közül 4 a régebbi, első kiadásúhoz tartozik.

Három gyerek, egy konzol

Annak ellenére, hogy az infokommunikációs eszközök ellátottságában általában a városok és különösen Budapest átlag feletti fejlettségét figyelhetjük meg a BellResearch elemzői szerint, addig a játékkonzolok esetén a legnagyobb befolyásoló tényezőnek a háztartás nagysága, illetve a gyermek bizonyult: a 4 fős és nagyobb és/vagy gyerekkel rendelkező háztartások közül minden ötödikben találhatunk játékkonzolt. Ezen családokban a háztartásfő jellemzően 30-50 év közötti, és 60 százalékuk legfeljebb szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett.

A játékkonzol-gyártók hazai részesedése

Az otthoni PC felhasználók jellemzően magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, csak 44 százalékuk érte be középfokú szakképesítéssel. A 90 százalékban játékra is használt otthoni számítógépek 20 százalékos ellátottságával összehasonlítva, a játékkonzolok elterjedtsége magasabb a PC-vel rendelkező háztartások körében (15%), a berendezések többségét mégis a PC nélküli háztartások körében találhatjuk (185 ezer szemben a 117 ezerrel).

Kalózszoftverek

A játékkonzollal rendelkező háztartások legnagyobb részének (35%) mindössze 5 vagy annál kevesebb játékprogramja van, bár átlagosan 15 játékprogrammal rendelkeznek. A felhasználók saját bevallása szerint ezek közül mindössze átlagosan 8 darab az eredeti dobozos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!