Ilona
17 °C
33 °C

Musinger Ágnes, a MAHASZ igazgatója a Törzsasztalban

2003.09.22. 17:02
Szeptember 23-án, kedden délelőtt tizenegykor Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) igazgatója válaszol olvasóink kérdéseire a Törzsasztalban. A MAHASZ nemrég bejelentette, hogy amerikai mintára fontolóra veszi a fájlcserélők elleni jogi fellépést. A kiadók szerint a hazai lemezpiac hanyatlása elsősorban a CD-másolásnak tudható be.
A MAHASZ tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy - amerikai társszervezete, a RIAA példáját követve - nem zárja ki, hogy peres eljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat, tájékoztatott a Mahasz pénteki közleménye. "A közeljövőben a Mahasz is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását" - olvasható a szövetség közleményében.

Bekeményítenek

A Recording Industry Assosiation of America (RIAA) - az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége - szeptember 8-án jelentette be, tagszervezetei elindították az első hullámát annak az akciónak, amely polgári perek ezreit jelentheti majd azok ellen, akik P2P-hálózatokon keresztül jogellenesen terjesztettek jelentős mennyiségű szerzői jog által védett zenei fájlt.

A Mahasz amerikai társszervezetéhez hasonlóan rendszeresen figyeli az internetet és a megtalált jogsértő zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztető leveleket küld. A legtöbb szolgáltató együttműködő magatartást tanúsít, azaz eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat. Néhány szerverüzemeltető azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni - írták a közleményben.

A kalózokat okolják

A MAHASZ adatai szerint tovább tart a hazai lemezpiac látványos hanyatlása. A közel egy évtizedig tartó folyamatos, a kilencvenes évek közepén kifejezetten dinamikus piacbővülés után 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót (CD-t, kazettát, vinylt, single-t, zenei videokazettát és DVD-t) értékesítettek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A teljes forgalomcsökkenés értékben 11 százalékos.

2002-ben hazánkban 5,3 millió hanghordozó kelt el, mintegy 8 milliárd forint értékben. 2000-hez képest közel tehát 30 százalékkal esett vissza a piac. E nagyarányú hanyatlás oka a MAHASZ szerint elsősorban a CD-másolásnak tudható be: becslések szerint ma Magyarországon minden megvásárolt zenei CD-re három másolt jut.

A MAHASZ
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségét 1992 tavaszán hozta létre hat lemezkiadó vezetője - Bors Jenő (Hungaroton), Deák Miklós (Rákóczi Kiadó), Horváth István (Nívó Kft), Csepregi Éva (Neoton-Pro Kft), Méhes György (Média Kiadó) és Szigeti Ferenc (Proton Kisszövetkezet) - és néhány magánszemély.

A jelenleg 37 kiadót tömörítő szakmai szervezet célja, hogy ellássa tagjai gazdasági, jogi, érdekvédelmi képviseletét, közreműködjön a szakmára vonatkozó jogszabályok előkészítésében, tagjai számára biztosítsa a versenysemlegességet, harcoljon a hanghordozók jogosulatlan előállítóival és terjesztőivel, szükség esetén piackutatást végezzen vagy végeztessen, és mint érdekvédelmi szervezet, begyűjtse és felossza a jogosultak körében a kollektív jogkezelés körébe utalt jogdíjtarifákat.

A MAHASZ-on belül külön nyomozócsoport foglalkozik a szerzői és szomszédos jogokat sértő anyagok felderítésével, összegyűjtésével, a jogsértők elleni büntető eljárásban szakértői vélemények elkészítésével elindításával, illetve az interneten fellelhető illegális zenei fájlok felkutatásával.