Olivér
4 °C
8 °C

Musinger Ágnes, a MAHASZ igazgatója a Törzsasztalban

2003.09.22. 17:02
Szeptember 23-án, kedden délelőtt tizenegykor Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) igazgatója válaszol olvasóink kérdéseire a Törzsasztalban. A MAHASZ nemrég bejelentette, hogy amerikai mintára fontolóra veszi a fájlcserélők elleni jogi fellépést. A kiadók szerint a hazai lemezpiac hanyatlása elsősorban a CD-másolásnak tudható be.
A MAHASZ tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy - amerikai társszervezete, a RIAA példáját követve - nem zárja ki, hogy peres eljárást kezdeményezzen azok ellen, akik jogellenesen terjesztenek internetről letöltött zenei fájlokat, tájékoztatott a Mahasz pénteki közleménye. "A közeljövőben a Mahasz is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását" - olvasható a szövetség közleményében.

Bekeményítenek

A Recording Industry Assosiation of America (RIAA) - az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége - szeptember 8-án jelentette be, tagszervezetei elindították az első hullámát annak az akciónak, amely polgári perek ezreit jelentheti majd azok ellen, akik P2P-hálózatokon keresztül jogellenesen terjesztettek jelentős mennyiségű szerzői jog által védett zenei fájlt.

A Mahasz amerikai társszervezetéhez hasonlóan rendszeresen figyeli az internetet és a megtalált jogsértő zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztető leveleket küld. A legtöbb szolgáltató együttműködő magatartást tanúsít, azaz eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat. Néhány szerverüzemeltető azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni - írták a közleményben.

A kalózokat okolják

A MAHASZ adatai szerint tovább tart a hazai lemezpiac látványos hanyatlása. A közel egy évtizedig tartó folyamatos, a kilencvenes évek közepén kifejezetten dinamikus piacbővülés után 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót (CD-t, kazettát, vinylt, single-t, zenei videokazettát és DVD-t) értékesítettek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A teljes forgalomcsökkenés értékben 11 százalékos.

2002-ben hazánkban 5,3 millió hanghordozó kelt el, mintegy 8 milliárd forint értékben. 2000-hez képest közel tehát 30 százalékkal esett vissza a piac. E nagyarányú hanyatlás oka a MAHASZ szerint elsősorban a CD-másolásnak tudható be: becslések szerint ma Magyarországon minden megvásárolt zenei CD-re három másolt jut.

A MAHASZ
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségét 1992 tavaszán hozta létre hat lemezkiadó vezetője - Bors Jenő (Hungaroton), Deák Miklós (Rákóczi Kiadó), Horváth István (Nívó Kft), Csepregi Éva (Neoton-Pro Kft), Méhes György (Média Kiadó) és Szigeti Ferenc (Proton Kisszövetkezet) - és néhány magánszemély.

A jelenleg 37 kiadót tömörítő szakmai szervezet célja, hogy ellássa tagjai gazdasági, jogi, érdekvédelmi képviseletét, közreműködjön a szakmára vonatkozó jogszabályok előkészítésében, tagjai számára biztosítsa a versenysemlegességet, harcoljon a hanghordozók jogosulatlan előállítóival és terjesztőivel, szükség esetén piackutatást végezzen vagy végeztessen, és mint érdekvédelmi szervezet, begyűjtse és felossza a jogosultak körében a kollektív jogkezelés körébe utalt jogdíjtarifákat.

A MAHASZ-on belül külön nyomozócsoport foglalkozik a szerzői és szomszédos jogokat sértő anyagok felderítésével, összegyűjtésével, a jogsértők elleni büntető eljárásban szakértői vélemények elkészítésével elindításával, illetve az interneten fellelhető illegális zenei fájlok felkutatásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?