Árpád
-2 °C
4 °C

Moby rajongói inkább másolnak

2002.06.25. 16:40
A világ egyik legismertebb progresszív elektronikus zenével foglalkozó előadója, Moby arról panaszkodott honlapján, hogy azok a zenészek, akik fejlettebb technikai érzékkel bíró rajongótábort vonzanak, kevesebb műsoros CD-t adnak el, mint a népi popperek.
A fejlettebb technikai érzékű rajongótábort vonzó együttesek/előadók CD-eladásai a bemutatót követő hetekben meredeken zuhannak. Ennek oka, hogy az érdeklődők igen hamar sokszorosítani kezdik a lemezeket vagy digitalizált formában terjesztik az internet különböző zugaiban. Az ilyen előadók lemezei így meredeken pottyannak az eladási listákon a barbizgatást illetve traktorozgatást preferáló közönség kedvelt formációihoz képest - vélekedett online naplóján Moby, aki Pearl Jam effektusnak nevezte el a jelenséget.

Napjaink legnépszerűbb elektronikus zenei előadójának legújabb "18" című albuma egy hónappal ezelőtt jelent meg és két héttel ezelőtt még a tizenötödik volt a Billborad kétszázas listáján. Moby albuma jelenleg a harmincötödik.

Buddy Holly bólogat

Moby úgy vélte, hogy a Weezer együttest is sújtja a Pearl Jam effektus. "A Weezer albuma rengeteg példányban kelt el a bemutató hetében, de azóta az eladások jelentősen visszaestek, pedig az együttesnek több rádiós slágere is volt. Érdekes lenne tudni, hogy hány lemezük kelt el és emellett hány másolat készült." - veti fel az előadóművész, akit igazolványnevén Richard Melville Hallnak szólítanak és a Moby Dick írója, Herman Melville ük-ük-ükunokatestvére (igen, van összefüggés).

"Nem állítom, hogy ez egy jó vagy rossz dolog." - teszi hozzá Moby - "Nem azért írom ezt, hogy hangot adjak a véleményemnek. A kérdés lényege, hogy hogyan áll hozzá a zenei ipar egy olyan zenész vagy album sikeréhez, amelyet nem vesznek. A népszerű előadók hagyományosan sok lemezt tudtak eladni. A jövőben nem így lesz, sőt lehet, hogy ez már most sincs így. Pink azért ad el több lemezt az államokban, mint a Weezer, mert rajongói inkább boltba mennek, ahelyett hogy CD-íróval vesződnének."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?