Tekla
9 °C
20 °C

Moby rajongói inkább másolnak

2002.06.25. 16:40
A világ egyik legismertebb progresszív elektronikus zenével foglalkozó előadója, Moby arról panaszkodott honlapján, hogy azok a zenészek, akik fejlettebb technikai érzékkel bíró rajongótábort vonzanak, kevesebb műsoros CD-t adnak el, mint a népi popperek.
A fejlettebb technikai érzékű rajongótábort vonzó együttesek/előadók CD-eladásai a bemutatót követő hetekben meredeken zuhannak. Ennek oka, hogy az érdeklődők igen hamar sokszorosítani kezdik a lemezeket vagy digitalizált formában terjesztik az internet különböző zugaiban. Az ilyen előadók lemezei így meredeken pottyannak az eladási listákon a barbizgatást illetve traktorozgatást preferáló közönség kedvelt formációihoz képest - vélekedett online naplóján Moby, aki Pearl Jam effektusnak nevezte el a jelenséget.

Napjaink legnépszerűbb elektronikus zenei előadójának legújabb "18" című albuma egy hónappal ezelőtt jelent meg és két héttel ezelőtt még a tizenötödik volt a Billborad kétszázas listáján. Moby albuma jelenleg a harmincötödik.

Buddy Holly bólogat

Moby úgy vélte, hogy a Weezer együttest is sújtja a Pearl Jam effektus. "A Weezer albuma rengeteg példányban kelt el a bemutató hetében, de azóta az eladások jelentősen visszaestek, pedig az együttesnek több rádiós slágere is volt. Érdekes lenne tudni, hogy hány lemezük kelt el és emellett hány másolat készült." - veti fel az előadóművész, akit igazolványnevén Richard Melville Hallnak szólítanak és a Moby Dick írója, Herman Melville ük-ük-ükunokatestvére (igen, van összefüggés).

"Nem állítom, hogy ez egy jó vagy rossz dolog." - teszi hozzá Moby - "Nem azért írom ezt, hogy hangot adjak a véleményemnek. A kérdés lényege, hogy hogyan áll hozzá a zenei ipar egy olyan zenész vagy album sikeréhez, amelyet nem vesznek. A népszerű előadók hagyományosan sok lemezt tudtak eladni. A jövőben nem így lesz, sőt lehet, hogy ez már most sincs így. Pink azért ad el több lemezt az államokban, mint a Weezer, mert rajongói inkább boltba mennek, ahelyett hogy CD-íróval vesződnének."