Judit
3 °C
7 °C

MP3 a hifitoronyban

2000.02.24. 14:44
Zajos a gép, tompán szól a hangkártya, cincog a monitor - néhány szokásos ellenérv az mp3-gyűlölôk készletébôl, melyeket lassan múlt idôbe tehetünk. Alig egy évvel az elsô mp3-walkmanek megjelenése és viharos sikere után mostantól a házi zenehallgatás is kiegészülhet ezzel a formátummal - a világ legelsô, sorozatban gyártott mp3- hifiberendezését, a Terratec M3PO-t - amely, lehet, egy újabb szög a hagyományos zeneterjesztés koporsóján - élôben teszteltük.
A hifisták nem valószínű, hogy felkapják a fejüket a Terratec neve hallatán, de a számítógépesek jó része elismerôen bólint: a német cég elôször remek hangkártyákkal vétette észre magát a félprofi-, majd a konzumerpiacon, asztali zeneberendezéssel viszont még nem jelentkeztek ezidáig. Az M3PO csomagolása is ezt tükrözi - a hagyományos hificuccok puritán kartondobozaival ellentétben fekete-domináns Terratec-dizájndobozba bújtatták a gépet megalkotói. Maga a berendezés ezüst színű, megjelenése a komoly, high-end hifikre hajaz, ami tulképpen elfogadható törekvés, ha az árviszonyokra gondolunk; az M3PO 120 ezer forint plusz áfás ára abszolút konform ezzel a kategóriával.

Nézzük, mit tud ôkelme mindezért nyújtani. Rendelkezik elôször is egy CD- olvasóval, amely természetesen lejátszik bármilyen hagyományos CD-t is, valamint értelmezi és lejátssza a szokványos (ISO- akárhányas) CD-ROM lemezeken tárolt mp3- fájlokat. Mindezen felül helyet biztosít egy darab IDE-szabványú hard diszk számára is, amelyre fel lehet hordani tetszés szerinti mennyiségű mp3-zenét CD- krôl, miután az eredeti CD-t a zene meghallgatásához már be sem kell helyezni. A kimeneti formátum a hifigépeken már megszokott RCA- csatlakozópár; a számítógépen mp3-makkal teleírt CD-ROM-ok rendszerbe állításához tehát minden adott.

Az M3PO kezelése alig bonyolultabb, mint egy közönséges CD-játszóé: az elôlapon található végtelenített tárcsa értelemszerűen kínálja hol a keresést, hol az ugrást a számok között, megnyomása pedig a kiválasztást. Négysoros kijelzô segíti az alkönyvtárakban való kutakodást, és ha az éppen aktuális fájl mérete túlnyúlik a kijelzô 20 karakteres szélességén, a felirat diszkrét oda- visszairányú scrollozásba kezd. A gép három fájformátumról vesz tudomást, ha megetetjük CD-ROM-mal: az értelemszerű .mp3 mellett felismeri az alkönyvtárakat (és navigálni is enged bennük fel-le, természetesen), és playlisteket is értelmezni tud, ami ritka hasznos tulajdonság - egy 10 óránál is több zenét tartalmazó CD kötelezô abc-sorrendben való végighallgatása embert próbáló feladat lenne.

A doboz belseje is tartalmaz meglepetést: odabenn kiderül ugyanis, hogy az M3PO CD- je egy közönséges IDE-s Asus-meghajtó, amelynek a CD Audio-kimenetérôl ugyanolyan tyúkbélen jön le az audió CD- krôl lejátszott jel, mint a számítógépben (nesze neked, audiofil dizájn...). A készülék maradék elektronikája - az mp3- dekódolásért felelôs részek - egy kisebb hangkártyával megegyezô méretu lapra vannak összeszerelve. Azoknak, akik arra gyanakodtak, hogy egy lebutított PC van a dolog mélyén, csalódniuk kell: egyetlen PC-szeru chip sincs a kártyán... A gép mechanikai megvalósítása során viszont különösen ügyeltek a zajviszonyok redukálására, és ezt hallani is, a szokásos surrogó CD-meghajtó és kattogó hard diszk-zajokból nem sok szurôdik ki a doboz belsejébôl. A CD-meghajtón még jelen lévô szabványos digitális hangkimenet viszont érthetetlen módon nem jelenik meg a készülék hátlapján, akinek módja (és persze szüksége) van rá, szerintem vegye a fáradságot, és húzza ki odáig...

A készüléket a szokásos hifi-környezetnél valamivel jobb körülmények között, hangstúdióban próbáltuk ki, Genelec 1031- es aktív hangszórókkal, ennek párjáért a hatszámjegyű tartomány felsô részét kell forintban fizetni, de ezért a pénzért tényleg kb. azt a hangzást adja, amit vár az ember egy jobb hangszórótól. Az M3PO-t zenei CD-kkel és mp3 CD-ROM-okkal is meghallgattuk, hiszen lejátszásuk más-más elektronikán keresztül történik. Az audiólemezeket az Asus CD-ROM saját rendszerén belül, a saját D/A konvertereivel játssza le - ettôl ugye sokat nem várunk, ezt viszont biztosan hozza a gép. Gyors A/B tesztet futtattunk le az M3PO és egy viszonylag jó, de már kb. 5 éves, bitstream-technológiás Philips-lejátszó, a CD930 között, a versenyt rendre egyértelmuen a Philips nyerte, de, meg kell mondani, nüansznyi különbségekkel, tehát a Terratec gépe végülis bôven befér a home-mezônybe. Az mp3-tesztek eredménye viszont egészen kiváló lett, ami persze nem azt jelenti, hogy lehengerlôen élethuen szólaltak meg a dolgok, hanem inkább azt, hogy ezen a készüléken remekül kijönnek a különbségek: elôször a tömörítési bitráta, utána pedig az alkalmazott mp3- kódolószoftver érezteti jótékony vagy kevésbé jótékony hatását az egyes zenék esetében. Ebbôl a szempontból az M3PO-ból akár referenciakészülék is lehet - a gép igen kegyetlenül hozza ki a kódolás hibáit. 128 kb/sec-on a hangzás többnyire még mosott, 192-n viszont már találkoztunk egészen remeknek mondható felvételekkel. Másrészrôl, még a 256 kb/sec sem mondható biztonságosnak minden esetben, kódolószoftver és zene függvénye a dolog, akusztikus szólódaraboknál sajnos nincs az a szoftver, ami kimentené a térérzetet a tömörítés utáni állapotba...

Összegezve, az M3PO meglehetôsen addiktív jószág, kipróbálás után nagyon nehéz lehet lemondani róla - nekem nem is sikerült, úgyhogy most van egy eladó audió CD-játszóm, akit esetleg érdekel...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.